În sfârşit, are şi ministrul Educaţiei o idee bună

Până la urmă s-a întâmplat. Greu de crezut dar s-a întâmplat. La câte idei are Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, era imposibil ca, la un moment dat, să nu apară şi o sclipire. Legea probabilităţilor matematice…

După ce a ameninţat pe toată lumea cu o reformă fără cap şi fără coadă, făcută fără consultarea specialiştilor adevăraţi, Andronescu a venit cu o propunere care, dacă va deveni lege, ar putea produce schimbări benefice în învăţământ. Astfel ministrul Educaţiei vrea ca şi elevii din clasa I să poată fi lăsaţi repetenţi.

Ideea a stârnit deja reacţii de revoltă, în special din partea asociaţiilor de părinţi care ştiu un singur lucru: că odraslele trebuie să promoveze. Nimic altceva. Copilul trebuie să promoveze clasa I – şi dacă se poate, pe toate celelalte – indiferent de nivelul achiziţiilor intelectuale. Să promoveze clasa pur şi simplu, pentru că există, pentru că a fost înscris la şcoală. Pentru că, de ceva ani, legea interzice învăţătorilor să mai lase repetenţi la clasa I.

O lege tâmpită, care arată cât de rupţi de realitatea învăţământului românesc sunt cei care au dat-o. Marea Justificare?! Copiii nu pot fi lăsaţi repetenţi în clasa I deoarece vor suferi un stres. Cică repetenţia la clasa I este toxică şi le insuflă copiilor sentimentul că sunt incompetenţi. Când e vorba de găsit justificări, românul se pricepe cel mai bine şi nu-l interesează ce se petrece în ţările civilizate la care face trimitere doar când îi convine.

Interesează pe cineva că în Franţa, spre exemplu, chiar părinţii sunt cei care insistă pe lângă învăţători să le lase odraslele repetente dacă nu se descurcă la şcoală? Domnule, nu e pregătit, nu a reuşit să acumuleze toate cunoştinţele şi abilităţile necesare… N-ar fi bine să mai aprofundeze materia un an? Mda, elevii din Franţa aprofundează materia, ai noştri rămân repetenţi şi marcaţi pe viaţă.

Interesează pe cineva părerea celor care lucrează la clasă, cu copiii? Se pare că nu. Dacă părinţii au spus că nu e bine să laşi copilul repetent în clasa I – şi în toate celelalte, dacă se poate – atunci nu-l laşi. Ce contează că, promovat în clasa a II-a, el va începe clasa cu lipsuri considerabile, care-i vor afecta iremediabil dezvoltarea intelectuală? Când se vor face aceste recuperări? Pe parcursul clasei a II-a? Pe care elevul o va termina cu cunoştinţe de nivel de clasa I sau poate că nici măcar atât?

Şi, dacă nu-l poţi lăsa repetent în clasa I, înseamnă că-l poţi lăsa repetent în clasa a II-a? Teoretic, aşa ceva este permis, asta până nu se sesizează asociaţiile de părinţi care vor cere ca tot elevul să treacă prin şcoală fără repetenţie. Şi eventual ca repetenţia să fie declarată ilegală iar profesorii care discută despre aşa ceva să fie închişi pe viaţă.

Dacă rămâne repetent în clasa a II-a – să admitem că există şi astfel de minuni – învăţătorul trebuie să facă recuperări. Cel mai adesea să recupereze materia de clasa I pe care elevul a trecut-o pentru că aşa prevede legea, nu pentru că ar şti ceva. Asta în condiţiile în care învăţătorul lucrează cu clasa a II-a. Faptul că elevul cu probleme e pus să înveţe altceva decât colegii de clasă nu e umilitor? Nu-i afectează dezvoltarea personală? Nu-l face să aibă o părere proastă despre sine?

Întreb şi eu, nu dau cu parul. Se spune din popor că omul e ca şi pomul; trebuie îndreptat cât este mic, nu după ce creşte mare. De ce să promovezi clasa I un copil care nu are cunoştinţele necesare? Pentru că aşa prevede o lege strâmbă?

O lege strâmbă care are şansa de a fi îndreptată. Dar nu vă entuziasmaţi; Ecaterina Andronescu mai are şi alte idei. Cele mai multe proaste…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *