Indemnizaţia de hrană, un vis prea îndepărtat

Indemnizaţia de hrană – e, din multe puncte de vedere – doar o găselniţă menită să amăgească bugetarii. Vorbesc de acei bugetari „de rând” între care se numără şi profesorii. Bugetarii de lux nu au nevoie de aşa ceva. Să amintesc, doar în treacăt, faptul că salariile miniştrilor şi parlamentarilor au crescut cu cel puţin 1600 de lei de la începutul anului. Asta pentru că a crescut salariul minim.

E jenant să constaţi că, dacă amărâtul plătit cu salariul minim primeşte o sută de lei în plus, cei care conduc ţara asta primesc o indemnizaţie de vreo cincisprezece-douăzeci de ori mai mare. Adică mai mult de un salariu minim în plus. Dar se pare că, aşa egali cum suntem în faţa legii, unii reuşesc să fie mai egali decât alţii.

Însă pentru bugetari statul a venit cu pretinsa veste bună. Indemnizaţia de hrană. Care este prezentată în forma „alte drepturi” e asimilată salariului. Adică din indemnizaţia de hrană se reţin contribuţiile şi impozitul pe venit. Cu alte cuvinte, un soi de creştere salarială; cât timp e asimilată salariului şi grefată de aceleaşi dări către stat ca şi salariul ce altceva se poate înţelege? Dar o creştere care va trebui să mai aştepte.

Asta pentru că,  deşi în articolul 18 din Legea 153/2017 se preciza că se acordă „începând cu 1 decembrie 2018”, se pare că nu se va întâmpla aşa ceva. Asta pentru că există o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului – OUG 90 pe 2017 care vine cu o derogare. Cică în 2018 nu se acordă bugetarilor tichete, premii şi indemnizaţia de hrană.

Faptul că la puţin timp a fost aprobată o altă OUG care face o mică modificare şi anume că ordonatorii de credite acordă obligatoriu indemnizaţia de hrană începând cu 1 decembrie 2018 e demn de Dosarele X. Să mai precizăm că cele două ordonanţe au fost aprobate în aceeaşi şedinţă de guvern. Asta să ne facem o idee despre cine ne conduce destinele. Cum e posibil ca în aceeaşi zi, în aceeaşi şedinţă să adopţi două ordonanţe care se bat cap în cap?  Nu există explicaţii pertinente dar este posibil.

Însă, legal vorbind, trebuie să se aplice prevederile OUG 91. E cea mai nouă şi, practic, anulează ce s-a decis prin OUG 90. Dar Ministerul de Finanţe are o viziune diferită. Cică OUG 91 nu există şi se aplică OUG 90.

Clar pentru toată lumea? Pentru luna decembrie nu se acordă indemnizaţie de hrană. Deşi, dacă salariile ar fi decente şi la nivel european, n-ar fi nevoie de bătaia asta de joc. Profesorii nu au nevoie de tichete de vacanţă, indemnizaţie de hrană sau bani de cărţi. Profesorii au nevoie de salarii decente.

Dar în România salariile decente sunt un vis prea îndepărtat. La fel şi indemnizaţia de hrană. Care e posibil să nu se acorde nici în anul în curs. Nu sunt bani nici pentru salarii; de unde bhuget pentru indemnizaţie. Ministrul Educaţiei cere reducerea numărului de ore la gimnaziu fără să vorbească despre modificarea programelor şcolare. La asta se reduce Reforma, la tăieri de ore. Iar aceste tăieri de norme vor duce la concedieri; o măsură pe care ministerul trebuie să o ia pentru anu se ajunge la tăieri de salarii.

Asta pentru că, dacă tai salariile o să superi pe toată lumea şi manevra nu arată foarte bine în an electoral, cu europarlamentare şi prezidenţiale. Dacă dai afară câteva mii de oameni pierzi doar voturile acestora, eventual pe ale familiilor.

Cu alte cuvinte, guvernanţii văd peste tot – inclusiv în profesori – doar voturi. Nimic altceva…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *