Plagiatul, acea problemă minoră…

Într-un interviu acordat pentru Hotnews la sfârşitul anului trecut, Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţiei, a ţinut să precizeze că plagiatul este o problemă minoră în învăţământ. Asta în contextul în care tot mai multe „fabrici de doctori” sunt implicate în scandalul plagiatului. Să ne amintim că acum câţiva ani chiar primul ministru de atunci, Victor Ponta, a fost acuzat de plagiat. Şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns, omul nici măcar nu a negat plagiatul ci a anunţat, în stilul lui deconectat şi miştocar că, dacă e vreo problemă, renunţă la titlul de doctor.

Până la urmă nu s-a întâmplat aşa ceva – previzibil, ar spune unii – dar Ecaterina Andronescu este cea care l-a albit pe Ponta în scandalul doctoratului plagiat şi a decis, cam cu de la sine putere, că respectivul capitol este încheiat. Şi că oricine se va mai lega de doctoratul lui Ponta este răuvoitor şi nu are dreptul legal să o facă. Normal, pe atunci ambii politicieni făceau parte din aceeaşi gaşcă (cuvântul descrie realitatea mult mai bine decât „tabără”) şi exita un interes cât se poate de clar în această privinţă.

Revenind la problema doctoratelor, trebuie să admitem că plagiatul reprezintă o problemă serioasă, nicidecum o bagatelă, cum vrea să sugereze doamna Andronescu. Doctoratul este mai mult decât un titlu universitar dar ameninţă să fie bagatelizat după ce România a fost invadată efectiv de „doctori”, cei mai mulţi fiind produsul unor conjuncturi şi a relaţiilor din lumea universitară şi nu rezultatul strădaniilor intelectuale.

A fi doctor într-o ştiinţă presupune ceva mai mult decât să ai titlul, presupune şi să-ţi respecţi blazonul. Adică să participi la conferinţe, să publici articole în reviste de specialitate în ţară şi peste hotare. Doctoratul mai presupune ca, cel puţin odată la trei ani, să publici o lucrare ştiinţifică. Ori despre majoritatea „doctorilor” nu mai auzi nimic după ce se văd cu diploma în mână. Mulţi dintre ei pică la examenul de titularizare cu note ridicole. Cum se poate întâmpla aşa în condiţiile în care a fi doctor într-o ştiinţă prespune să stăpâneşti disciplina respectivă la nivel superior? Iată că se poate; suntem în România şi aceasta este realitatea ce tinde să ne caracterizeze. O mulţime de posesori de diplome de licenţă şi doctorat care nu ştiu pe ce lume trăiesc.

Cu foarte puţine excepţii, posesorii de doctorat nu se ridică la nivelul cerut. Pentru cei mai mulţi obţinerea doctoratului este o formalitate şi după ce se văd cu titlul în mână nu mai citesc – ce să mai pomenim de publicat articole sau cărţi.

Ecaterina Andronescu susţine că plagiatul nu e o problemă. Ba chiar e o mare problemă… Mulţi dintre cei care ne conduc destinele se laudă  cu doctoratul. Iar doctoratele le-au permis multora să avanseze în carieră, ceea ce nu e corect din niciun punct de vedere. S-a dovedit că multe dintre acestea sunt plagiate dar nu s-a întâmplat nimic. Nicio demisie de onoare, niciun doctorat retras. Problema a fost ignorată iar timpul şi-a făcut bine treaba. Mai vorbeşte careva de plagiatele din politică?

Şi dacă ar fi numai problema doctoratelor plagiate… Să amintim şi de lucrările de licenţă; cele mai multe sunt plagiate. E plin internetul de anunţuri ale celor care se oferă să realizeze contra cost lucrări de licenţă. Şi la ce preţuri se practică e de la sine înţeles că vorbim de plagiat în masă. Ce spune doamna ministru despre acei profesori – să ne limităm la domeniul pe care îl păstoreşte – care şi-au finalizat studiile universitare cu lucrări plagiate sau chiar realizate de alţii? Şi nu vorbim despre cazuri izolate ci de un fenomen de masă.

Un metodist mi-a povestit cum, cu ani în urmă, a făcut parte dintr-o comisie de Grad I. Candidatul nici măcar nu ştia cum se numeşte lucrarea pe care pretindea că a realizat-o. Nesimţire la superlativ. Dar până la urmă omul s-a văzut cu Gradul I. Asta pentru că a insistat inspectorul venit să-şi susţină colegul din liceu. Vă rog frumos să-l treceţi pentru că e om de treabă. Altă justificare nu s-a găsit.

Licenţe, lucrări de grad, lucrări de doctorat, articole de specialitate… Plagiatul este prezent peste tot. A-i minimaliza existenţa şi urmările e o dovadă de inconştienţă. Una care ne îndreaptă într-o direcţie total greştită.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *