“Salariile au crescut cu 140%”. Dar de preţuri ce spuneţi?

Sincer, refrenul celor de la guvernare m-a adus la exasperare. Gaşca de parveniţi care a confiscat puterea şi se comportă ca şi cum nu ar mai părăsi în veci ciolanul nu ştiu decât o singură expresie.

“Am crescut pensii şi salarii”. Am crescut pensii şi salarii. Nimic altceva, doar “am crescut pensii şi salarii”. Niciun cuvânt, dar absolut niciunul despre cum au crescut preţurile. Ca şi cum treaba asta nu i-ar privi personal ci e doar din vina statului paralel.

După o lungă perioadă în care a ignorat semnalele venite din partea sindicatelor, cei de la MInisterul Educaţiei au binevoit să răspundă oficial la revendicările FSE. Federaţia Sindicatelor din Educaţie “Spiru Haret” pentru cei care nu lucrează în sistem sau hibernează prin Inspectorate.

De fapt, vorbim despre bătaie de joc şi nu despre un răspuns ca atare. În condiţiile în care cei de la FSE au cerut Ministerului să acorde sporul de solicitare neuropsihică pentru tot personalul din învăţământ, oficialii din Educaţie au venit cu replica deja răspuflată. “Au crescut salariile din învăţământ”.

Cică cu 140% în ultimii ani. Care ani, mai exact? Că şi asta e bine de precizat. La fel cum era cinstit să se pomenească despre faptul că cel care a crescut aşa de zdravăn este salariul brut şi nu cel net. Iar salariul brut a crescut datorită trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat. Cu alte cuvinte salariul a crescut enorm doar pe hârtie.

În realitate, 45% din salariu se întoarce la stat. A scăzut, chipurile, impozitul, dar au crescut contribuţiile, astfel că aproape jumătate din salariul mărit pleacă înapoi la stat. Oamenii ăştia care au pretenţia că ne conduc chiar nu au aflat că noi, cei care trudim pentru salariu şi nu mai avem şi alte învârteli, trăim din salariul net şi cel brut?

Sincer vorbind, pe cine interesează salariul brut? Personal nu am ştiu niciodată să răspund la întrebarea “Ce salariu brut ai?”. De fapt, nici nu m-a întrebat cineva aşa ceva. Cel mult “ce salariu ai?”. Salariul net, cel pe care îl încasezi, este cel cu ajutorul căruia supravieţuieşti de la o lună la alta.

Măgăria guvernanţilor nu e nouă. Cu ani în urmă, când am intrat în învăţământ, existau o mulţime de sporuri. Atunci când guvernanţii se lăudau că au crescut salariile profesorilor eliminau de fapt un spor şi-l băgau în salariul de bază. Şi, într-adevăr, salariul de bază creştea. Cel puţin scriptic pentru că în realitate…

În realitate, în zi de salariu profesorii primeau aceeași bani dar salariul de bază era mai mare… O minciună străfuntată, asta erau aceste pretinse cresşteri de salarii. Şi nu puteai să spui sau să faci mare lucru deoarece sindicatele erau aservite. Sunt aservite şi în ziua de azi dar măcar acum Ministerul se poate lăuda cu ceva, de asta li s-a dat sindicatelor voie să glăsuiască.

Salariile au crescut cu 140%… Performanţă, domnule, ce să mai vorbim. Salariile au crescut aşa de barosan în guvernarea PSD? Nu se precizează, deci ne asumăm şi “meritele” altora. Şi se bate modedă pe 140% în condiţiile în care salariile personalului didactic auxiliar au crescut cu 119% (tot conform Ministerului) iar cei din nedidactic au primit mai puţin de 50% în plus.

Nu vă e ruşine, domnilor de la guvernare? Vă lăudaţi cu faptul că personalului nedidactic i s-a mărit salariul cu 47%? Ce mărire e asta în condiţiile în care inflaţia a înghiţit toate pretinsele voastre creşteri?

Cu salariile “mărite” profesorii pot cumpăra mai puţin decât cu vechile salarii. Aţi văzut cât mai e preţul la cartofi? Sau la pâine? De ouă şi unt nu mai vorbesc. Am auzit că s-a scumpit carnea de mistreţ. Nu mă interesează; oricum nu-mi pot permite. Nici cu salariul din învăţământ, nici cu cel din privat. Dar strugurii sunt acri; probabil nici nu are gust.

Aţi mărit salarii?! Preţurile majorate tot vouă vi se datorează. Şi, dată tot aţi mărit aşa de mult salariile profesorilor, de ce nu încercaţi să trăiţi dintr-o leafă de cadru didactic? Măcar o lună…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *