Eroare la simularea Evaluării Naţionale la Română. Şi ce dacă?

Şi ce dacă ar putea fi replica celor de la Ministerul Educaţiei dar, până în momentul de faţă, Ministerul nu a venit cu un punct de vedere oficial pe marginea subiectului. Despre ce anume este vorba, mai exact?

Ca de obicei, simularea a venit la pachet cu ceva bâlbe şi erori. Nici nu se poate altfel; doar trăim în ţara în care Viorica Dăncilă este premier. În mod firesc, ar trebui ca premier să fie cea mai deşteaptă persoană din ţara asta; deci imaginaţi-vă ce concluzii trag cu privire la inteligenţa românilor cei care au de-a face cu Dăncilă.

Dar să revenim la eroarea de luni, din cadrul simulării Examenului de Evaluare Naţională, proba de Limba şi literatura română. Printre multe alte cerinţe, elevii de clasa a VIII-a au trebuit să se ocupe şi de poezia “Stai şi-asculţi sub ramuri…”. Cei care dispun de o anumită cultură generală ştiu că poezia este scrisă de poetul german Heinrich Heine şi te-ai aştepta ca aşa ceva să ştie şi geniile angajate la Ministerul Educaţiei pentru a se ocupa de subiectele pentru examenele naţionale. Nu contează că vorbim de Evaluarea Naţională sau despre Bacalaureat; important e să sesizăm că e vorba despre examene cu adevărat importante pentru elevi. Examene de care depinde viitorul lor. Ar fi de aşteptat ceva responsabilitate din partea Ministerului Educaţiei. De unde aşa ceva?

Poezia lui Heinrich Heine a fost atribuită lui Ştefan Octavian Iosif. Şt. O. Iosif, cum îl cunosc cei de pe vremea mea. Ştefan Octavian Iosif a fost cel care a tradus poezia, nu autorul. Însă se pare că geniile de la Minister nu ştiau asta şi nici măcar nu au avut bunul simţ să facă puţină cercetare înainte de a concepe subiectele pentru Evaluarea Naţională. Da, ştiu, e vorba despre simulare, dar de ce să vorbim de simulare numai pentru elevi? A fost vorba de o simulare şi la nivel de Minister. Şi, după cum se poate vedea, simularea a demonstrat ceea ce era de demonstrat. Adică faptul că Ministerul este populat cu tot felul de incompetenţi care nu ştiu pe ce lume trăiesc.

Eroarea de la simulare este impardonabilă la nivelul despre care vorbim. Pur şi simplu nu putem admite nicio explicaţie. Nimic nu scuză amatorismul la nivelul ministerului, nu când vorbim despre examene naţionale. Ecaterina Andronescu a vrut să trimită la evaluare un profesor care, conform unor informaţii distorsionate, ar fi corectat greşit tema unui elev. Fără să se intereseze mai îndeaproape despre caz, nu doar că a tras concluzia greşită, dar s-a şi grăbit să şi ofere un verdict.

Ce părere are Ecaterina Andronescu despre amatorii din curtea Ministerului? De ce nu iese la televizor şi să spună că indivizii care au încurcat poetul cu traducărorul vor fi trimişi la evaluare şi, dacă se constată că nu sunt capabili să predea, vor fi daţi afară? De ce nu spune că aşa ceva este de neacceptat şi că bâlbele celor care respiră în atmosfera din imediata ei apropiere sunt o ruşine pentru învăţământul românesc?

Nicio reacţie, până acum. Ceea ce nu e neobişnuit în condiţiile în care aproape la fiecare examen organizat de Minister apar probleme. Subiecte greşite sau redactate eronat, bareme făcute după ureche şi ce se mai poate. An de an apar probleme dar reacţia Ministerului e inexistentă. Nesimţire sau pur şi simplu nu le pasă de ceea ce crede lumea despre ei?

Nici pe departe… E vorba despre piloşi care nu ştiu pe ce lume trăiesc. Nu prea dispun de cunoştinţele care să le justifice prezenţa în posturi înalte dar, în schimb, au pe cineva care-i ţine în spate şi le trece cu vederea orice tâmpenie. De aşa ceva nu se bucură profesorii de rând; ei îşi pot pierde posturile pentru orice greşeală.

Doamna Andronescu, spuneţi şi dumneavoastră ceva despre incompetenţii din minister care au comis eroarea de la simulare? Că eu unul m-am cam săturat să tot vorbesc…

About the author

Comments

  1. De ce întotdeauna trebuie sa va legați de cine conduce țara ? Sunt cât de apolitica se poate, dar ca sa invocam întotdeauna conducătorii tarii , deja e prea mult. Ce treaba are prim-ministrul tarii cu membrii CNEE? I-a ales cumva Dancila? Acești membri erau și când era Boc prim-ministru, și când a fost Cioloș. Hai sa nu mai dam vina pe altii .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *