Toţi slugoii doamnei ministru

Astăzi am ajuns acasă la ora opt. Seara… Plecat în interes de serviciu de la şapte dimineaţa. Privind în urmă, aş putea spune că-mi pare rău după perioada când lucram la catedră şi programul, chiar dacă era foarte încărcat, era mult mai rezonabil decât cel oferit de sistemul privat. Se întâmpla să ajung acasă târziu, să corectez sau să lucrez până la o bucată de noapte dar… Dar pot spune că programul din mediul privat este mult mai lung.

Cu toate acestea nu aş mai reveni la catedră nici dacă mi s-ar oferi un salariu comparabil cu cel actual (da, trebuie să recunosc că acum câştig mai bine) şi un program care să însumeze chiar patruzeci de ore pe săptămână şi nu mai mult. Nu, n-aş mai reveni la catedră din cauza ticăloşiei ce domneşte în sistem.

Cu câteva zile în urmă am scris despre cazul învăţătorului Spiridon Andrieş din Iaşi. Aşteptam scuze pentru domnul respectiv, care a avut parte de un nedrept linşaj mediatic la care doamna ministru Ecaterina Andronescu a contribuit din plin.

După ceva timp s-a demonstrat că, de fapt, era vorba despre altceva decât s-a prezentat iniţial în presă. Părinţii copiilor de la clasa la care predă domnul învăţător au sărit să-l apere – nu aveţi idee cât de rar se întâmplă aşa ceva în societatea asta în care trăim – şi omul a demonstrat că e victima unei înscenări grosolane.

Cu toate acestea, ieri au apărut în presă informaţii conform cărora învăţătorul Spiridon Andrieş a fost găsit vinovat în urma unei evaluări efectuate de Consiliul de Administraţie din şcoala în care lucrează. Cu alte cuvinte, ministrul Educaţiei a avut dreptate. Omul este vinovat, nu corespunde, a greşit, deci nu merită niciun fel de scuze. Să zică mersi dacă va fi lăsat să mai predea şi nu i se cere să-şi dea demisia.

Prin urmare, nu mai sunt necesare niciun fel de scuze. Ca de obicei, cadrul didactic este vinovat. Caz închis. S-a făcut dreptate…

Oameni buni, am petrecut prea mult timp la catedră pentru a nu sesiza anumite dedesubturi dezgustătoare. Din cauza acestora nu mai predau, pentru că mă dezgustau, mă dezgustau atât de profund încât am decis să mă retrag. Mi-a fost mai greu la început însă m-am obişnuit. Am cunoscut multe cazuri – mult prea multe – în care indivizi care nu aveau ce căuta la catedră au fost scoşi basma curată de către Consiliul de Administraţie deşi au comis fărădelegi pentru care, într-o ţară normală, ar fi ajuns la închisoare.

Bătăuşi, incompetenţi, beţivi şi tolomaci, cu toţii au fost albiţi de Consiliul de Administraţie şi lăsaţi să-şi facă de cap la catedră. Au trecut prin şcoală fără nicio sancţiune la dosar în timp ce alte cadre didactice au fost sancţionate sau chiar concediate pentru abateri mult mai puţin grave sau chiar închipuite. Putem vorbi de abuzuri? Sigur că da…

Din cauza asta imaginea învăţământului s-a deteriorat atât de mult. Mai există şi alte motive, desigur…

Tot datorită experienţei personale ştiu foarte bine că, în multe şcoli, Consiliul de Administraţie este, de fapt, un sinonim ceva mai sofisticat pentru “aşa vrea muşchii directorului”. Practic, Consiliul de Administraţie există doar cu numele pentru că de votat votează exact ce cere directorul. Nu există democraţie sau putere de decizie; şedinţele şi votul nu sunt decât o mascaradă jenantă.

În cazul învăţătorului Spiridon Andrieş putem vorbi de abuz şi muşamalizare. Omul a fost găsit vinovat de Consiliul de Administraţie pentru ca doamna ministru să nu pice prost după ce s-a grăbit să deschidă gura fără să cunoască datele problemei. “M-a revoltat şi pe mine…”. Normal că s-a revoltat…

Era previzibil. Pentru ca ministrul Educaţiei să nu pice prost şi să nu fie pus în situaţia de a-şi cere scuze, Consiliul de Administraţie l-a găsit pe Spiridon Andieş din Iaşi vinovat. Şi dacă e vinovat de ce să i se ceară scuze? Cu ocazia asta s-a demonstrat că Ecaterina Andronescu a avut intuiţie de fier. Prin urmare, Inspectoratul şcolar şi directorul şcolii au acţionat astfel încât imaginea doamnei ministru să fie cât mai puţin şifonată; cadrul didactic a fost sacrificat în interesul reginei. Şi, oficial, le-a reuşit strategia. Să vedem cum se descurcă după ce au dat cu bâta în baltă la Simularea de la Limba română….

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *