Cine plăteşte pentru terfelirea imaginii preotului profesor?

Zilele acestea am fost martorii unui adevărat linşaj mediatic căruia i-a căzut victimă un profesor de religie – faptul că este şi preot nu are o relevanţă prea mare în cazul de faţă.

Despre ce este vorba mai exact? Mai întâi a apărut la Pro TV ştirea conform căreia un profesor de religie a bătut un copil până l-a băgat în spital. Verdictul medicilor era şocant; copilul s-ar fi ales cu ceva fracturi şi urechea ruptă după ce a fost izbit de preot cu capul de pereţi. Cică nu a vrut să facă semnul crucii deoarece aparţine cultului penticostal.

Ştirea a “prins” repede şi s-a propagat atât la televiziunile tabloide cât şi în mediul virtual. Oamenii s-au inflamat şi au început să arunce cu noroi în profesor. Mai mult decât atât, pe contul de Facebook omul a publicat capturi de ecran cu ameninţări venite din partea a tot felul de secături – să-mi fie îngăduit să le numesc astfel pentru că mai mult nu merită – revoltate de cele relatate în presă. Ce simplu şi ce uşor este să ameninţi un preot sau un profesor… Mă întreb câte dintre lepădăturile care l-au ameninţat pe preot i-au trimis mesaje lui Dragnea, lui Vâlcov, lui Iliescu sau traficanţilor de copii. Întrebare retorică; evident că niciunul. Secăturile se simt în largul lor atunci când pot ataca pe cineva care nu poate riposta.

Din fericire, există şi presă adevărată în România. O ancheta jurnalistică serioasă avem aici. O anchetă care a scos la iveală dedesubturi intuite de mulţi dintre cei care îl cunosc pe preotul respectiv. Sincer, de prea puţine ori am fost martor la un asemenea val de simpatie şi susţinere pentru cineva. De unde se poate trage concluzia că omul e chiar om, că a fost acuzat pe nedrept. Din ancheta jurnalistică făcută cu simţ de răspundere reiese că familia copilului a dorit să-l şantajeze pe preot şi că e posibil ca agresorul să fi fost chiar tatăl copilului.

Şi în cazul acesta cine răspunde pentru terfelirea imaginii unui om? Reporterii au dovedit nu doar lipsă de profesionalism, ci total dispreţ faţă de soarta unui om. La B1 TV comentariile pe marginea incidentului s-au făcut prezentând imagini de la o altă şcoală, filmate cu vreo şapte ani în urmă. Însă moderatorii au susţinut că au fost filmate în Baranca – Cristineşti, acolo unde a avut loc incidentul.

Pe nimeni nu a interesat adevărul, doar audienţa. Ce dacă prin manipularea făcută posturile de televiziune e distrusă reputaţia unui om care e cunoscut ca un cetăţean model în comunitatea în care îşi duce zilele? Cota de audienţă mai presus de orice.

Vorbim de suferinţa provocată cu bună ştiinţă unui om. Şi nu de oricine, ci de oameni de presă, ceea ce constituie, după părerea mea, circumstanţă agravantă. Pentru că de la presă aştepţi informaţii corecte, nu manipulare. Aceasta este definiţia presei, aceasta este menirea ei de a exista. De a scoate la iveală adevărul, nu de a face audienţă cu orice preţ. Un preţ pe care îl plătesc alţii, în cazul de faţă un preot spre care mulţi au arătat cu degetul fără să ştie despre ce e vorba. Sau, mai bine zis, ştiind doar ce s-a prezentat prin presă. Şi au acţionat mânaţi de ura inoculată de nemernicii care se pretind oameni de presă şi apărători ai adevărului.

Preotul a fost ameninţat de persoane pe care nu le cunoaşte, pentru care nu a existat decât atunci când presa l-a făcut celebru, transformându-l într-un monstru care nu este. I-a fost ameninţată familia… În ce lume trăim? Într-o lume în care anormalul a devenit normal, în care banul e mai presus de orice. Presa nu mai e câinele de pază al democraţiei, e tocmai pecinginea care distruge totul.

Personal sunt de părere ca preotul ar trebui să dea în judecată posturile de televiziune care l-au denigrat. Şi să le ceară daune adevărate. Poate aşa se vor învăţa minte să îşi facă treaba şi să nu denatureze faptele pretinzând că fac jurnalism. Poate aşa vor învăţa că menirea presei nu este să linşeze mediatic un om doar pentru că poate face asta. Poate că aşa se vor lăsa de presă.

Desigur, cineva trebuie să plătească pentru terfelirea imaginii unui om despre care s-a aflat că nu merita nici pe departe asta. Dar cine să plătească? Televiziunile? Pentru televiziuni profesorii nu sunt decât nişte vite bune de sacrificat. Pretinşilor jurnalişti nu le pasă decât să creeze senzaţional aducător de bani. Un profesor a strigat la un elev? Gata subiectul de presă; l-a marcat pe viaţă…

Bună treabă, ăia de vă pretindeţi jurnalişti. Continuaţi tot aşa… Pentru că legea vă permite. Tot ceea ce vă doresc este să aveţi parte măcar odată în viaţă de linşajul mediatic pe care îl practicaţi.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *