Joi, 9 mai, NU este zi liberă în învăţământ

O informaţie care ar trebui să ajungă la toţi părinţii care au copii la şcoală, dar mai ales la acei părinţi care locuiesc în judeţele din Moldova.

Asta pentru că unii dintre profesorii din Moldova au început de ceva vreme să se plângă că directorii îi silesc să meargă joi, 9 mai, la mitingul PSD de la Iaşi. Dacă punem alături cuvintele “miting” şi “PSD” e clar, vorbim de o acţiune politică. Până la urmă e firesc; suntem în plină campanie electorală pentru Europarlamentare.

Nefiresc e însă faptul că unii dintre profesori au început să acuze presiuni din partea directorilor – şi nu numai – pentru a fi prezenţi la Iaşi la miting, aşa cum am precizat mai sus. Şi, poate şi mai nefiresc, e că mulţi se vor duce la Iaşi. Nu pentru că ard de nerăbdare să-şi exprime ataşamentul faţă de Dragnea şi PSD, ci pentru că nu prea au altă soluţie.

Mulţi profesori sunt suplinitori calificaţi şi continuitatea la catedră – adică “am sau nu am post în toamnă” – depinde de cât sunt de dispuşi să respecte ordinele directorilor. Cât despre directori, ce să mai vorbim? Numărul de zile petrecute pe fotoliul de lider sunt condiţionate de supunerea faţă de partid. Cu sau fără concurs; directorii sunt subordonaţi politic, altfel nu rezistă. Motive pentru îndepărtarea căpoşilor se găsesc sau se inventează; doar trăim într-o democraţie de sorginte comunistă.

Prin Bacău profesorii s-au revoltat pentru că joi li s-a cerut să fie prezenţi la Iaşi. S-au revoltat dar cam muţeşte. Am încercat să iau legătura cu cei caţiva colegi de facultate din Bacău şi au evitat să-mi răspundă. De ce anume? Cred că nu e cazul să mai precizez. Concret, în şcolile din judeţele Moldovei, joi va fi un fel de zi liberă, cea mai mare parte a cadrelor didactice fiind obligate să facă o excursie până în capitala Moldovei. Acolo sunt aşteptaţi profesori din Botoşani, Suceava, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea şi lista ar putea continua cu Brăila, Tulcea, Constanţa, Buzău – că distanţa nu e chiar aşa de mare.

Cât despre elevi, aceştia vor fi lăsaţi în grija colegilor care vor reuşi să se eschiveze de excursie. Până la urmă cineva trebuie să rămână în şcoală. Nu m-ar surprinde să aud că în unele şcoli nu se vor ţine ore. Ca un aspect pozitiv se poate nota faptul că elevii nu vor fi lăsaţi în grija femeilor de serviciu; acestea garantat vor merge la Iaşi. Asta e soarta personalului auxiliar. Toţi cei care nu fac ore – şi mulţi dintre cei care au ore – se vor duce la Iaşi.

Şi nu doar profesorii vor fi la Iaşi. Acolo se vor întâlni cu angajaţii instituţiilor statului. Funcţionarii din primării, din direcţii judeţene, de la ANAF, Vamă şi ce se mai poate. Lipsa de la serviciu a multora dintre ei nu se va simţi; din câte ştiu eu data de 9 nu este zi de salariu. Dar ce te faci cu elevii? După o vacanţă de două săptămâni vor primi cadou o mini-vacanţă? Că dacă nu vine nimeni la ore joi, de ce să mai vii vineri la şcoală? Doar se ştie că urmează sâmbăta şi duminica…

Prin urmare, dragi colegi, dragi elevi, joi nu este zi liberă. Daţi dovadă de verticalitate şi rămâneţi în şcoală, lăsaţi excursia la Iaşi pe seama asistaţilor social, ei oricum nu prea fac mare lucru. Pentru că asta e menirea profesorilor, să deschidă minţi, nu să strige lozinci în timpul orelor.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *