Doamna ministru Andronescu, vrem anchetă serioasă în legătură cu incidentele de la Lipova

În ultima perioadă ministrul Educaţiei Naţionale, doamna Ecaterina Andronescu a intrat într-un con de umbră. Nu prea i se mai aude glasul. Sau, mai bine zis, nu i-l mai aud eu iar asta, fără doar şi poate, pentru că nu prea am timp să urmăresc ce se întâmplă în spaţiul public. Muncesc cât trei pentru ca din taxele mele să poată fi întreţinuţi participanţii la mitinguri. Şi să nu-i uit pe politicieni.

Pe lângă efortul de a distruge învăţământul românesc, Ecaterina Andronescu s-a mai făcut remarcată pentru un lucru: abilitatea de a emite sentinţe pentru tot ceea ce mişcă în sistem. S-a scris prin presă ceva despre vreun profesor? Ministrul nu are răbdarea să aştepte concluziile unei anchete competente; ministrul îşi dă cu părerea. Trebuie dat afară, trebuie reciclat, trebuie evaluat…

Vă mai aduceţi aminte de cazul învăţătorului Spiridon Andrieş de la Iaşi? Acel învăţător care a fost scos vinovat de comisia de anchetă doar pentru Ecaterina Andronescu să nu fie pusă în situaţia de a-şi cere scuze. Andronescu şi-a dat cu părerea. Şi nu a fost o părere favorabilă şi – mai ales – una competentă. Din ce s-a aflat mai apoi, imaginea cadrului didactic a fost terfelită doar pentru că situaţia ca atare avea potenţial de ştire virală.

Şi nu doar atunci şi-a dat Andronescu cu părerea…

Ceea ce vreau să subliniez e faptul că ministrul Educaţiei a dovedit mereu că este atent la ce se întâmplă în domeniul pe care-l ocârmuieşte pentru cât mai grabnica distrugere. Cum greşeşte un profesor, cum ia atitudine, cel mai adesea fără să ştie despre ce este vorba.

La sfârşitul săptămânii trecute câţiva elevi de la Liceul “Atanasie Marinescu” din Lipova i-au asigurat premierului României, nimeni alta decât Dăncilă, o primire de neuitat. Până aici lucrurile sunt clare. Sau nu… Pentru că s-au scandalizat nişte oameni.

E interzis, desigur, ca elevii să participe la activităţi cu potenţial politic. Aşa spune legea şi aşa spun şi Dăncilă şi Dragnea când vine vorba despre alţii. Anul trecut, când sute de elevi au fost ţinuţi în soare pentru plăcerea Dăncilei nu s-a scandalizat nimeni. Cel puţin din partea partidului Dăncilei nu am văzut nicio reacţie. Ce dacă un copil de trei ani se chinuia să facă tumbe în faţa premierului care ar trebui să fie printre primii care să respecte legea?

Dar la Lipova s-au inflamat spiritele. Cum să protesteze elevii care trebuiau să fie la ore? Lucian Donţu, directorul Liceului “Atanasie Marinescu” i-a certat pe copii la faţa locului. Anca Stoenescu, Inspector Şcolar General, a cerut anchetă grabnică. Cum se poate aşa ceva? Elevii aveau alt program, trebuiau să fie în clasă la ora respectivă.

Marea mea întrebare este:

UNDE TREBUIAU SĂ SE AFLE LA ORA RESPECTIVĂ DIRECTORUL ŞI INSPECTORUL ŞCOLAR GENERAL?

ŞI SĂ NU-I UITĂM ŞI PE PROFESORII DIN CEATA CARE A ÎNSOŢIT-O PE DĂNCILĂ…

Directorul nu avea ore? Profesorii nu aveau ore? Inspectorul General nu avea altceva de făcut? Nu cumva toată lumea era în timpul programului dar, dintre toţi, doar elevii au greşit? Şi asta pentru că nu s-au dus cu pancartele date de profesori – nu e cazul să fim naivi; prin multe licee din România profesorii sunt cei care îi târăsc pe elevi la împărţit pliante, la lipit afişe, la strigat lozinci. Metode de constrângere se găsesc; chiar directorul Lucian Donţu a pomenit câteva.

O ilustrare cât se poate de grăitoare a lui “Hoţul strigă hoţul”. Directorul mustră, inspectorul general cere sancţiuni. Pentru elevi. Pentru profesorii din gaşca de însoţitori nu a cerut nimeni nimic.

Poate cere sancţiuni doamna Andronescu. Pentru că incidentul de la Lipova e mai grav decât pare la prima vedere. Nu doar elevii au lipsit din şcoală, ci şi directorul şi profesorii.

De asemenea, la mitingul PSD de la Iaşi au fost foarte mulţi copii de liceu. Nu să protesteze, ci să susţină PSD. I-am văzut eu şi am citit şi în presă că din unele licee au fost trimise autocare cu copii la miting. De ce Inspectorul General de la Iaşi nu cere anchetă şi pedepse? De ce Inspectorul General de la Neamţ nu procedează la fel? De ce doamna Andronescu nu cere anchetă?

Pentru că treaba cu elevii prezenţi la mitingul PSD nu i-a deranjat, ci doar elevii care protestează. Adică acei elevi care au spirit civic, care au dovedit, poate în ciuda notelor de la şcoală, că au învăţat ce înseamnă democraţia. În faţa lor mă înclin. Nu şi în faţa profesorilor lipsiţi de verticalitate.

Doamna Andonescu, vreau anchetă la Lipova. Şi la Iaşi…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *