Profesorii încă nu s-au revoltat?!

Atunci când am părăsit sistemul de învăţământ am făcut-o pentru că am concluzionat că “Mai rău nu se poate”. Recunosc, au fost destul de multe momentele în care mi-a părut rău că am lăsat catedra în favoarea activităţilor de liber profesionist. Pot spune că mi-au lipsit – şi încă îmi lipsesc – elevii, orele şi o parte dintre colegi.

Dacă m-aş întoarce la catedră? Din păcate răspunsul este negativ. Categoric negativ. Cel puţin în condiţiile actuale. Nu m-aş mai întoarce la catedră decât dacă tot ceea m-a făcut să-mi iau – vorba românului – lumea în cap, ar fi îndepărtat din sistem.

La începutul articolului am scris ceva de genul “Mai rău nu se poate”. Din păcate, dacă e să mă raportez la momentul actual comparativ cu cel în care am decis să arunc prosopul (cine e pasionat de box ştie despre ce vorbesc), mi s-a demonstrat cu vârf şi îndesat că se poate mai rău.

E mult mai rău decât în urmă cu doi ani. Şi, din păcate – cred că o deja am abuzat prea mult de expresia asta – lucrurile nu arată deloc bine. Acum nu mai spun “Mai rău nu se poate” ci sunt cât se poate de sigur că va fi mai rău. Şi asta îmi scoate din cap şi din suflet, din inimă, de unde vreţi dumneavoastră, toate regretele privitoare la faptul că, la aproape cincizeci de ani, am început o viaţă nouă în alt domeniu.

Am aflat destul de târziu ce anume s-a întâmplat după examenul de titularizare. Mult timp am considerat că deciziile Ecaterinei Andronescu “Eu Nu Sunt De Vânzare” nu mă mai pot surprinde. Pur şi simplu m-am împăcat cu ideea că veşnica ministră a Educaţiei va face tot ceea ce-i stă în putinţă pentru a distruge învăţământul românesc. Însă Ecaterina Andronescu a reuşit să surprindă. Încă mai reuşeşte să surprindă. Şi de prea puţine ori la modul plăcut.

După examenul de titularizare – atenţie, DUPĂ examenul de titularizare – ministrul Educaţiei şi-a făcut timp să anunţe că profesorii care au părăsit sala de exament nu vor mai preda în învăţământ. Şi treaba asta este valabilă şi pentru cei care au luat sub cinci.

Cei care nu ştiu cu ce se mănâncă învăţământul susţin că este o decizie corectă. Corectă?! Nici pe departe.

E firesc, pe undeva, să încerci să-i îndepărtezi din sistem pe cei care nu au stofă de dascăl. De fapt, e foarte firesc să-i doreşti cât mai departe pe neaveniţi. Dar modul de lucru al doamnei Andronescu nu numai că sfidează logica, dar e şi lipsit de bun simţ.

Mulţi dintre cei care au ieşit din examen au făcut-o pentru că n-au căzut pe subiect şi au preferat să nu rişte nota de anul trecut. Sau anii trecuţi, pentru că ştiu oameni care au dat titularizare şi câte cinci-şase ani la rând şi mereu au obţinut medii peste şapte. Şi, vorba unui banc prost, la ce le-a ajutat? Că de titularizat tot nu s-au titularizat. Posturi puţine, pile multe în sistem. Pensionari care s-au legat de catedră şi multe altele.

Dacă ai luat notă mare anul trecut şi ştii că legea îţi permite să te prezinţi la repartiţie cu ce ai căpătat la examenele precedente, parcă nu simţi nicio nevoie să mai stai în sală, chiar dacă eşti “pe subiect”. Ştii că există o legislaţie, un set de proceduri, o metodologie care te avantajează.

Numai că Ecaterina Andronescu s-a gândit să schimbe regulile în timpul jocului, în total dispreţ faţă de cadrele didactice. Dacă ar fi ştiut că odată ce ies din examen pierd dreptul la a mai lucra în învăţământ, credeţi că mulţi profesori s-ar fi înghesuit la ieşire? Normal că nu… Stai în bancă şi-ţi aperi şi ultima şansă. Pentru că astea sunt regulile jocului şi acesta este dreptul tău.

Dar aşa… Câţi dintre profesorii care au ieşit din examen şi-au imaginat ce se va întâmpla? Ca profesor universitar Androneasca ar trebui să ştie mai bine că orice examen conţine o mare doză de subiectivism. Iar când vine vorba de examenul de titularizare subiectivismul este mare cât casa. Şi faptul că ai picat un examen nu înseamnă că, automat, eşti prost. La fel cum promovarea unui examen nu demonstrează că eşti deştept. Dacă examenele ar fi complet relevante nu ar mi exista sesiuni de restanţe.

Practic, profesorii au fost batjocoriţi fără reţinere. Sunt batjocoriţi în fiecare zi, e drept, dar de data asta prea s-a sărit calul. Ce e decizia asta a ministrului? Capcană pentru proşti? O manevră surpriză, menită să-i facă pe cât mai mulţi să lase catedra pentru meserii mai prost plătite dar care să le ofere un minim respect, o minimă stabilitate?

Personal consider că e vorba de abuz. Abuz în serviciu în formă agravantă. Pentru că nu se schimbă regulile în timpul examenului, doamna Andronescu. Nu se face aşa ceva dacă ai bune intenţii.

O asemenea decizie ar trebui să ne scoată pe toţi în stradă. Da, chiar şi pe cei care au părăsit sistemul. Ar trebui să ne răsculăm ca în 1907. Să ieşim cu toţii în stradă şi să-i cerem Androneascăi să plece. Nu contează unde, doar să plece. Pentru că nu e firesc ca profesorii să fie umiliţi pentru că au picat un examen sau pentru că au ales să nu-l mai susţină pentru că legea le permitea.

REVOLTĂ. De aşa ceva e nevoie pentru ca învăţământul să fie primenit. Dar se pare că-mi fac speranţe degeaba. În ceea ce-l priveşte pe “Mai rău nu se poate”, pot spune că nu e de actualitate. Vremea lui încă nu a sosit. Dar o să vină dacă nu vine vremea revoltei.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *