Domnilor profesori, v-aţi luat adeverinţa?

Adeverinţă, certificat, dovadă., cazier sexual, cum i-o mai spune…

Iniţial am crezut că este o glumă, o glumă din categoria celor menite să discrediteze partidul aflat la guvernare – de parcă nu s-ar descurca minunat şi fără ajutor la acest capitol. Cum, frate, să-i ceri unui profesor, să ducă la şcoală o adeverinţă – să-i spunem aşa – eliberată de organele competente, din care să rezulte că nu figurează în baza de date cu agresori sexuali? Pare o măsură născocită de scenariştii filmelor cu şi pentru proşti; acele filme care îţi spun când să râzi, să nu cumva să treacă poanta pe lângă tine şi să o ignori ca prostul (păi nu de aia sunt filme cu şi pentru proşti?). Şi, totuşi, nu e.

Adeverinţa asta din care să rezulte că nu eşti pedofil e cât se poate de reală şi, mai ales, necesară. Un coleg care încă se mai încăpăţânează să lucreze la catedră mi-a spus că a stat aproape o oră la rând la Serviciul Cazier pentru a se interesa dacă chestia e pe bune. Cică prin şcoli nu s-au primit niciun fel de circulare de la Inspectorate sau Minister. Iar omul a vrut să ştie din alte surse – surse sigure – dacă e pe bune.

Cică ofiţerul de la Cazier nici nu a clipit. I-a oferit o cerere tipizată şi i-a spus că trebuie să o completeze. Ceea ce colegul a şi făcut. Doar că, atunci când a revenit la ghişeu, i s-a spus că pentru adeverinţa ca atare trebuie să revină peste vreo două zile. De ce?

Da, de ce? În condiţiile în care, dacă vrei să-şi scoţi cazierul, durează vreun sfert de oră cu totul, din momentul în care ai depus cererea la ghişeu şi eşti chemat să primeşti adeverinţa. Ştiţi, durează… Da, corect, asta văd şi eu. Dar de ce?

Pentru că încă se lucrează pe bazele de date…

Cu alte cuvinte, încă nu există o bază de date cu pedofilii din România. De ce ar fi nevoie de o bază separată în condiţiile în care există baza numită Cazier? E aşa de dificil să vezi dacă omul figurează în evidenţă cu Cazier Judiciar şi de ce anume e prezent acolo? Dacă nu figurează, înseamnă că nu are cazier şi dă-i adeverinţa. Pa şi la revedere, ne vedem la începutul următorului an şcolar…

Iar dacă omul are cazier, e aşa de greu să vezi despre ce infracţiuni e vorba? Bănuiesc că nu…

Dar aşa le place unora să complice lucrurile în ţara asta. Pentru câteva sute de pedofili, guvernanţii au ales să pună pe drumuri câteva sute de mii de oameni. Pentru că nu doar dascălii trebuie să aducă astfel de adeverinţe, ci toţi cei care lucrează cu copiii. Sincer, li se cer astfel de adeverinţe şi proxeneţilor de minore? Întreb şi eu…

În loc să-i supravegheze pe pedofili, eventual să-i identifice cu nume şi pronume, vorba unei foste madam ministru, tot de prin Videle, dacă îmi aduc aminte, autorităţile preferă să-i pună pe drumuri pe profesori. Nu numai pe ei, dar eu unul vorbesc de profesori. Deocamdată…

Şi adeverinţa ca atare e praf şi cam atât, nici măcar praf în ochi, că nu ajută pe nimeni.

Dar, din păcate, este necesară. Aşa că, aveţi grijă. Până încep cursurile ar fi bine să treceţi pe la Poliţie, pe la serviciul Cazier. Pentru că aşa prevede legea. Şi unde-i lege, nu prea e rost de tocmeală. Chiar dacă legea a fost dată de nişte cretini.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *