Se anunţă un an şcolar dezastru

Luni, 9 septembrie, începe şcoala. Pentru elevi, deoarece profesorii au fost chemaţi la şcoală încă de la începutul lunii.

Începe un an şcolar care ameninţă să fie mult mai prost decât cei care l-au precedat. Şi dacă ne gândim că au fost nişte ani foarte nocivi, e clar că viitorul nu arată bine nici pentru cel mai exaltat dintre optimişti.

Probleme au fost şi vor mai fi, dar ca anul acesta…

În primul rând, anul şcolar începe fără un ca ministerul Educaţiei să aibă în fruntea lui un ministru. Unul desemnat în adevăratul sens al cuvântului şi nu sorogatul de Breaz. Breaz e ministru interimar, adică genul de ministru care ţine locul cald până se oboseşte cineva să-şi asume portofoliul Educaţiei.

Iar individul se comportă asemenea unui suplinitor obligat de director să ţină locul unui coleg. Nu-l interesează să predea; abia dacă se mai uită prin clasă, să vadă dacă elevii nu-şi dau în cap. Aşteaptă să se termine ora şi să pretindă şi el că a făcut ceva. Şi, la cum ne-au obişnuit deştepţii care au tot dinamitat Educaţia, se pare că cel mai bun ministru de până acum. Nu face nimic. Iar asta e de bine…

Însă lipsa ministrului desemnat în debut de an şcolar denotă o nesimţire crasă din partea – culmea! – a două personaje care au trecut prin învăţământ. Dăncilă şi Iohannis. Analfabeta şi Ghinion. Androneasca nu a fost demisă în noaptea de duminică spre luni ci au trecut ceva zile de atunci. Chiar nu se putea ca până la începutul anului şcolar să existe un ministru desemnat? Se pare că nu…

Elevii de clasa a VII-a vor începe anul şcolar aşa cum s-au obişnuit, adică fără manuale pe bănci. În opt ani de zile generaţia care a început clasa pregătitoare nu a avut niciodată manualele la început de ani. În opt ani de zile incompetenţii de la Minister nu au reuşit să rezolve problema manualelor. Anul trecut la clasa a VI-a au lipsit complet manualele de Limbă Franceză şi Educaţie Muzicală. Cine e de vină pentru asta? La nivel de Minister nu a fost sancţionat nimeni.

Data începerii anului şcolar a reprezentat o enigmă până în ultimul moment. Exact ca în telenovele, când scenariştii de mâna a şaptea nu mai ştiu cum să prelungească surogatul de suspans. Ba începe pe 9, ba începe pe 16…

La astea adăugăm corupţia din sistem. Mânăriile cu catedrele sunt la ordinea zilei, în ciuda celor declarate de oficialii Ministerului. Subiectul merită tratat separat, promit să revin.

Până atunci, nici nu ştiu ce să fac. Să urez un an şcolar minunat? Sincer, mi-e cam frică. Mă tem să nu creadă profesorii şi elevi că-i înjur.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *