Glume de idioţi pe seama profesorilor, elevilor şi părinţilor

Azi, la prima oră, m-a sunat un fost coleg de cancelarie. Şi, după ce mi-a dat „Bună ziua” omul a atacat direct:

-Nu poţi să-mi faci şi mie rost de un loc de muncă? Pe camion, dacă se poate, că mă apuc să fac şcoala de şoferi profesionişti…

Nu prea stă în puterea mea să fac rost de locuri de muncă. Am găsit pentru mine, dar pentru alţii… În fine, i-am spus că voi face tot ceea ce îmi stă în putere. Şi chiar asta voi face. Însă l-am întrebat de ce vrea să fugă din sistem. În treacăt fie spus, acum vreo zece ani omul îmi tot explica ce bine este în învăţământ. Dar să lăsăm asta…

-Omule, nu mai pot. Chiar nu mai pot. M-am săturat până peste cap de toţi şi de toate. Vreau să las catedra şi să-mi găsesc ceva de făcut. Nu contează ce, în momentul ăsta sunt aşa de disperat că m-aş angaja şi gunoier sau la spaţii verzi.

Am reuşit să mă abţin şi să-l întreb de ce nu se angajează singur pe posturi de-astea şi cere ajutor de la mine. Mai ales că începuse discuţi cu „pe camion, dacă se poate”. L-am întrebat, totuşi, ce l-a determinat să ia o decizie aşa de radicală la nicio o săptămână de la debutul anului şcolar.

-Au luat-o razna… Părinţii, evident. De la începutul anului vin pe capul meu şi mă tot întreabă când vin voucherele alea de două sute cincizeci de lei. Că ştiu ei că se dau câte două sute cincizeci de lei de copil pentru articole sportive, haine, rechizite şi ce se mai dă. Am încercat să le explic că nici pomeneală de aşa ceva, că a fost vorba să se dea, dar, într-un final, nu mai primeşte nimeni nimic.

Părinţii nici nu vor să audă. Am pe o mămică, un soi de lider, una care nu prea are ce face pe acasă, dar care se ambalează din orice când vine vorba de învăţământ. Mai ales când este vorba despre drepturi. Şi s-a apucat să-i agite şi pe restul părinţilor din clasă. Cică strâng semnături şi se duc la Inspectorat.

-Păi să se ducă…

—Da, o să se ducă, o să se ducă şi nu o să se rezolve nimic. Dar cei de la Inspectorat o să dea vina pe mine pentru că nu am gestionat corespunzător situaţia şi chiar nu mai am chef să fiu folosit pe post de paratrăsnet atunci când au ăia chef să se descarce. Şi chiar nu mai suport să-mi tot vină părinţii la şcoală şi să mă acuze de tot felul de tâmpenii, de la că nu ştiu legea până la că nu vreau ca odraslele lor să-şi primească drepturile. Cică au citit pe net că se dau bani…

-Şi nu le-ai spus că toanta aia de Veorica a spus că nu se mai dau bani pentru că a stat de vorbă cu nişte părinţi care i-au spus că nu le trebuie niciun voucher şi să dea la asistaţi social?

-Le-am spus, cum să nu le spun? Le-am spus şi încă de mai multe ori, le-am arătat şi articolul pe net. Niciun rezultat. Ei mi-au arătat tot felul de site-uri obscure în care spune că se dau banii. Unii idioţi fac glume şi noi trebuie să suportăm astfel de mizerii…

Adevărat, ce să mai comentez? Unii idioţi fac glume… Li se pare nostim să lanseze în spaţiul public astfel de informaţii eronate. Şi nu-i înţeleg, pentru că nici măcar nu sunt de faţă să râdă atunci când mulţimea de fraieri ia de bune astfel de aiureli şi dă iama peste profesori, cerându-le pe un ton ce nu admite replică să le dea voucherele.

Pe de altă parte, cea mai mare parte de vină pentru situaţia asta o au cei de la Guvernare. Luni de zile au tot bătut toba că vor da vouchere de două sute cincizeci de lei pentru fiecare elev, indiferent de nivelul veniturilor părinţilor. S-au tot lăudat cu programul ăla nenorocit că până şi cei mai pesimişti au crezut că va deveni realitate.

Cu puţin timp înainte de debutul anului şcolar, madam Veorica a anunţat sec că nu se mai dau bani. Pentru că a vorbit ea cu nişte părinţi şi ăia i-au spus că au bani pentru odrasle, aşa că nu mai e cazul. Să se dea la asistaţi, ca de obicei. Însă treaba asta a fost spusă pe şoptite iar la televizor a fost semnalată între două conspiraţii pe marginea cazului Caracal. Nu s-a făcut niciun fel de publicitate declaraţiei respective; aşa că e firesc să n-o fi auzit decât puţini dintre părinţii cărora le-a fost împuiat capul cu „se dau vouchere la toată lumea”.

Practic, cea mai proastă glumă au făcut-o cei de la guvernare. Acum vă las, dragilor, caut de lucru pentru un viitor fost profesor. Ţineţi-i pumnii, are nevoie

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *