De ce „Let’s do it Romania” este o mare porcărie

Da, chiar aşa. Chiar aşa am scris. „De ce „Let’s do it Romania” este o mare porcărie”. De ce anume am scris asta? Pentru că asta este părerea mea despre această măreaţă acţiune. Pentru cei care au răbdare să lectureze până la sfârşit voi oferi şi detalierile de conţinut necesare.

Zilele acestea am fost cam prins cu treburile şi am uitat. Abia pe seară am aflat de la televizor că treaba cu „Let’s do it Romania”  a mai înregistrat o ediţie. Una de succes, aşa cum au ţinut să precizeze organizatorii. Care succes a fost concretizat în mormane de gunoaie adunate cu ajutorul voluntarilor, cei mai mulţi elevi de gimnaziu.

Saci de gunoaie şi veselie mare. Am mai curăţat încă o dată România. Care, fără această acţiune minunată, ar deveni o adevărată groapă de gunoi. Şi, desigur, politicienii nu au ratat şansa de a face ceva campanie electorală deşi responsabilitatea pentru gunoaiele care ne-au invadat le revine în totalitate.

Personal am urât ziua pe care, ca profesor, trebuia să o dedic programului „De ce „Let’s do it Romania”. Treaba asta mi-a adus mereu aminte de comunism, de acele zile în care trebuia să prestez muncă patriotică. Neplătită, bineînţeles.

În adresele trimise de Minister către Inspectorate – şi care ajung în şcoli în cele din urmă – se specifică foarte clar că participarea la acţiune este voluntară. Nu poţi obliga pe nimeni să strângă ceea ce lasă necivilizaţii în urma lor. Asta în ceea ce-i priveşte pe elevi. În privinţa profesorilor voluntariatul este obligatoriu. Paradox de ţară cu apucături comuniste. Voluntariat obligatoriu… Practic, ca profesor nici măcar nu ţi se solicită părerea. Pur şi simplu vii, nu comentezi. Asta pentru că cineva trebuie să aibă grijă de copii. Apropo, dacă vreunul dintre voluntarii minori păţeşte ceva, e vina ta, nu a lui. Păi copilul este minor, de unde să ştie că nu trebuie să facă aia sau aia? Tu, ca profesor, ce ai păzit? Era de datoria ta să-l supraveghezi…

Şi, că tot veni vorba de micii voluntari, de ce să ascundem adevărul sub preş? Mda, că adevărul doare şi uneori este considerat gunoi; că tot veni vorba de „De ce „Let’s do it Romania” şi curăţenie exemplară în toată ţara.

La astfel de acţiuni vin tocmai acei copii care nu aruncă gunoaie, acei copii minunaţi care au grijă de ţara lor şi de mediu. Elevii problemă, cei certaţi cu normele convieţuirii civilizate şi cu bunul simţ au altceva de făcut. Păi dacă este vorba de voluntariat, voluntariat să fie. Cel mai adesea cei care lipsesc o fac pentru că sunt ocupaţi să producă gunoaiele pe care le vor aduna fraierii – scuze, voluntarii.

Aţi prins ideea de bază? Dacă toţi românii ar proceda zi de zi aşa cum procedează cei care strâng gunoaie, nu ar mai fi nevoie de acţiuni de ecologizare. Ce gunoaie să aduni la „De ce „Let’s do it Romania” în condiţiile în care nu mai există gunoaie? Ţara ar fi curată trei sute şaizeci şi ceva de zile pe an, nu doar în acea sâmbătă în care se declanţează acţiunea „De ce „Let’s do it Romania”. Şi nici măcar până la sfîrşitul zilei.

Pentru că problema nu e la micii voluntari; cum spuneam, ei sunt acele modele demne de urmat de care îşi bate joc toată lumea, inclusiv autorităţile şi cei cu „De ce „Let’s do it Romania”. Se profită de naivitatea lor la modul cel mai josnic.

Vreţi România curată? Vreţi o Românie curată un an întreg şi nu într-o după-amiază de sâmbătă? Păi atunci lucraţi masiv la educarea nenorociţilor care o sufocă aruncând gunoaiele pe unde apucă. Să le strângi gunoaiele odată pe an nu înseamnă să-i educi, înseamnă să le accepţi tacit comportamentul, să-i încurajezi în nesimţire.

Educaţia se face şi cu mijloace coercitive. Dacă nu merge cu vorba bună, poate că o amendă o să te ajute să înţelegi că nu e normal să arunci gunoaiele pe unde apuci. Însă în România nu se prea practică. De câte ori aţi auzit că cineva şi-a luat amendă pentru că este nesimţit şi necivilizat? Eu unul nu am auzit.

Şi asta pentru că amenzile pentru gunoaiele aruncate aiurea cad în sarcina autorităţilor locale. Care, chipurile, adună la buget asemenea amenzi.

Realitatea este că autorităţile locale pot da astfel de „premii” dar nu o fac pentru că primarul pierde voturi. Nu riscă să piardă, pierde. Şi unde aţi văzut primar care să rişte mandatul viitor?

Aşa că nesimţiţii prosperă şi aruncă gunoaiele unde se nimereşte. Nimeni nu-i amendează şi, ca şi cum nu ar fi de ajuns, odată sau chiar de două ori pe an vine treaba cu „De ce „Let’s do it Romania” şi strânge în urma lor, să aibă unde arunca alte deşeuri.

Aşa că nu, nu sunt de acord cu „De ce „Let’s do it Romania”. Nu în condiţiile în care participanţii sunt chiar cei care nu au nevoie de pretinsa educaţie ecologică şi socială care s-ar petrece la această acţiune. Civilizează-l pe necivilizat, nu-l exploata pe cel corect. Amendează-l! Închide-l dacă este cazul… Fă ceva pentru ca România să fie curată mereu, nu doar câteva ore pe an şi nici măcar atunci în totalitate, ci doar pe câteva porţiuni. Şi n-o să mai fie nevoie de „De ce „Let’s do it Romania”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *