Şapte indicii că inspectorul tău este corupt

Nu, din păcate nu este vorba despre un pamflet. Ar fi de dorit – pe bune că mi-aş dori ca prezentul articol să fie doar rodul unei imaginaţii prea înfierbântate. Din păcate, imaginaţia nu are nicio legătură, experienţa de viaţă însă da.

Care sunt indiciile care-ţi pot dezvălui că inspectorul tău este corupt? Să începem cu începutul:

1. Este inspector

Mda, faptul că cineva e inspector e adesea de ajuns pentru ca individului respectiv să i se aplice eticheta de corupt. Dar, personal, am cunoscut şi inspectori cu caracter integru, cărora “atenţiile” şi “tarifele” le sunt complet străine, prin urmare mă văd silit să admit că acest prim indiciu e doar orientativ, deşi suficient de cele mai multe ori. E inspector? Există supărător de multe şanse să fie corupt.

2.S-a zbătut mult să prindă funcţia

Dacă cineva s-a dat peste cap să i se spună lumea “domn inspector”, e clar că nu a făcut-o doar pentru propriul orgoliu. Orgolioşi de-ăştia sunt destul de puţini şi, dacă o fac doar pentru propria vanitat şi nu pentru foloasele care vin la pachet cu corupţia, nici măcar nu rezistă prea mult în funcţie. Dar când omul se zbate, se luptă folosind arme interzise pentru a intra în Inspectorat, e clar că are buzunarele larg deschise la orice sugestii.

3. Şi-a abandonat orientarea politică anti-guvernamentală

Una dintre cele mai sigure căi de a pătrunde în lumea inspectorilor şcolari este cea care trece pe la partidul de guvernământ. Deşi se tot vorbeşte despre meritocraţie, e clar că aşa ceva nu o să se aplice în învăţământul românesc. Prin urmare, dacă cineva se doreşte inspector, dacă chiar îşi doreşte asta, o să-şi calce pe principii şi pe convingeri politice şi va face drumul până la partid. Dacă ajunge acolo, e clar că e corupt. Dacă nu e genul coruptibil până să intre în partid, va deveni cu siguranţă. Pentru că partidul are nevoie de bani pe care numai corupţia poate să-i genereze. Ai intrat în hora partidului? Joci cum ţi se cere, cotizezi cu cât ţi se cere. Banii îi iei de la foştii colegi.

4. Se pricopseşte cu o poreclă sugestivă

Cât se poate de sugestivă. Pe vremea când am intrat în învăţământ un inspector era poreclit “Inspectorul o sută de dolari”. După ceva timp a devenit “Inspectorul două sute de dolari”. De ce anume? Vă las să ghiciţi şi singuri

5. Se spune despre el că este corupt

Vântul, ca şi bârfa, nu se naşte din senin. Dacă un inspector va pretinde foloase necuvenite de la subordonaţi, treaba asta se va afla destul de repede. Nu-i prea convine inspectorului; ideal ar fi să se vorbească despre el ca şi cum ar fi in campion al competenţei, dar nu se prea poate. Însă preferă să-şi ştie imaginea murdărită decât să renunţe la parvenirea materială. Pentru că cinstea nu ţine de foame, nici de Mercedes.

6. Evaluările lui sfidează logica

Ceva de genul… Dacă ai petrecut câţiva ani la catedră ajungi să-ţi cunoşti colegii. Nu doar pe cei de cancelarie, ci şi pe cei de disciplină. Ştii cam ce poate capul unuia sau altuia. Aşa că dacă auzi că un anume coleg a ieşit foarte bine la inspecţie deşi tu ştii foarte bine că predă cu cartea în faţă sau altele asemenea, e clar că inspectorul n-a oferit calificativul respectiv pe degeaba. Şi reciproca este valabilă; dacă un cadru competent a fost evaluat cu parcimonie, e un indiciu că n-a cotizat şi, în această situaţie, inspectorul s-a răzbunat.

7. Şi-a schimbat maşina

Majoritatea inspectorilor şcolari îşi permit maşini la care nici măcar nu au visat în perioada cât au fost simpli profesori. Şi reuşesc să şi le permită destul de repede… Despre un profesor am aflat că a devenit inspector abia după ce am văzut că nu se mai afişează în străvechiul Matiz, ci într-o maşină nemţească. Una faină de tot… Cum credeţi că şi-a cumpărat-o?

Acestea sunt doar şapte dintre indiciile care arată că inspectorul tău e corupt. Din păcate, mai sunt şi altele…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *