Monica Anisie se crede Spiru Haret sau Alexandru Ioan Cuza?

Cu ani în urmă, Spiru Haret, la acea dată ministru liberal al Educaţiunii şi Cultelor, a auzit că într-o anume şcoală de băieţi lucrurile nu merg chiar foarte bine. Prea multe reclamaţii, prea puţine rezultate pozitive. Şi Spiru şi-a dat seama că ceva nu e în regulă, astfel că s-a dus în vizită la şcoala respectivă. Privind pe geam într-una din clasele mai agitate a observat că cel de la catedră citea ceva în timp ce elevii îşi făceau de cap. Nu le prea putea reproşa nimeni asta cât timp profesorul, deşi prezent, era total absent.

Curios din fire, ministrul a intrat în clasă şi l-a surprins în flagrant pe profesor. Care studia pentru o carieră în drept şi cum nu se prea ajungea cu timpul… Încerca şi el să se descurce cum putea. În timpul orelor mai citea şi el câte ceva.

Profesorul cel studios a fost concediat pe dată, cu recomandarea de a se dedica dreptului, aşa cum şi intenţiona. De vreme ce nu avea chemare pentru cariera didactică, de ce să se chinuie?

La această istorioară m-am gândit în momentul în care am citit că Monica Anisie şi-a exprimat dorinţa de a merge la şcoli, dar fără să-şi anunţe prezenţa. Cică nu-i place festivismul…

Interesantă viziune, nu am ce comenta. Una care merită luată în calcul, având în vedere că, până acum, miniştrii care au păstorit Educaţia s-au cam ferit de astfel de experienţe care ar fi fost în măsură să le asigure un prestigiu de imagine. Nu au făcut-o, totuşi, pentru că astfel de vizite i-ar fi forţat să expună public nişte concluzii pe care miniştrii s-au ferit să le tragă tocmai prin lipsa de implicare. Au preferat să spună mereu că avem un învăţământ valoros, că olimpicii noştri iau toate premiile la întrecerile internaţionale şi, desigur, sunt ceva probleme, dar acestea se vor rezolva pe parcurs.

De rezolvat nu s-a rezolvat nimic. Măsurile luate – în special în perioada mandatelor Ecaterinei Andronescu – au făcut mai mult rău decât bine, astfel încât pe profesori îi cam strânge în spate când aud vorbindu-se de reformă.

Totuşi, vizitele în şcoli nu vor rezolva problemele Educaţiei. Dar Monica Anisie mizează pe acestea pentru că, indiferent la ce concluzii va ajunge, va da vina pe PSD. Pentru că ei au fost înaintea noastră şi vedeţi şi dumneavoastră ce dezastru au lăsat în urmă. Aşa că îşi poate permite să spună orice doreşte.

Şi e interesant cum îşi va efectua vizitele neanunţate. Se va deplasa în teritoriu, asumându-şi identitatea, aşa cum a făcut-o Spiru Haret, sau se va deghiza ca în legendele cu Alexandru Ioan Cuza?

Oare cum este să-ţi faci ora şi să te trezeşti cu ministrul în clasă? Sau să dormitezi puţintel beat la catedră şi să te trezeşti cu ministrul în clasă? Cunosc vreo câteva personaje care merită din plin experienţa sublimă a prezenţei ministrului în timpul orei. Pe neanunţate…

Dacă cineva are norocul (sau ghinionul) să primească o astfel de vizită, să nu ţină impresiile pentru sine; promit să-l ajut să le dea mai departe.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *