Chiar nu aveţi ce să faceţi cu banii, doamna ministru Anisie?

Prima dată am crezut că nu am auzit bine. După o vârstă auzul începe să te părăsească. Mai apoi am crezut că nu văd bine, pentru şi ceea ce am citit era greu de crezut. Prezentă la o emisiune patronată de Dragoş Pătraru, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a spus că nu are ce să facă cu banii dacă pentru Educaţie s-ar aloca 6% din PIB, aşa cum prevede legea.

„V-am spus, și bugetul acesta trebuie să crească gradual, pentru că nu poți să dai din primul moment fără să știi niște măsuri pe care le vei lua pe termen scurt, mediu și lung. Vă spun de ce. Pentru că, hai să spunem că astăzi ni se dau cei 6% din PIB. Astăzi! Dar eu, pe construcția pe care o am acum, cu cei 6% nu am ce să fac”.

Moderatorul i-a propus să tripleze salariile în învăţământ, dar Anisie a respins ideea din start. Mai stăm, mai gândim, mai pierdem timpul. Orice, numai să nu băgăm banii în sistem.

Destul de interesantă opinia doamnei Anisie. Care, după cum a început, ameninţă să o detroneze pe Ecaterina Andronescu în topul celor mai ineficienţi miniştri de care a avut parte sistemul de învăţământ.

Decenii întregi Educaţia a fost subfinanţată. Chiar şi în perioada atât de dragă nostalgicilor comunişti, învăţământul tot nu a primit suficienţi bani. Se mergea pe cârpeli; practica se făcea doar teoretic. Iar Monica Anisie susţine că nu are ce face cu 6% din PIB pentru că nu s-au pus la punct anumite programe, gen „Masa caldă în şcoli”. Normal, însă nu s-au pus la punct metodele de sifonat banii din sistem. Pentru că despre asta e vorba, în realitate, nu despre faptul că nu este ce face cu 6% din PIB.

 „Ba da, dar această alocare trebuie gândită într-un mod constructiv. Adică eu iau banii ăia și ce să fac cu ei”

Cum ce să faceţi, doamna ministru? Aveţi impresia că în sistemul naţional de învăţământ sunt toate bune şi frumoase cu ceva în condiţiile în care s-au alocat doar ceva mai mult de 3%? Nu aveţi ce face cu alocarea bugetului legal? Chiar vă dau banii afară din minister?

Ştiţi că cele mai multe dintre cadrele didactice scot bani din buzunar pentru a multiplica fişele de lucru şi testele elevilor? Asta pentru că Ministerul, în marea lui bunătate, nu a înzestrat toate şcolile cu imprimante şi copiatoare. Sau, dacă acestea există, sunt folosite cu zgârcenie, pentru că se consumă şi altele nu se mai primesc. În cel mai bun caz profesorii cumpără consumabilele, dar şi acestea costă, că nu-ţi oferă nimeni un top de hârtie pe gratis doar pentru că eşti profesor.

Ce părere aveţi despre acele cadre didactice care cumpără materiale didactice pe banii lor? Sau despre situaţia în care părinţii cumpără materialele didactice, deşi plătesc impozite la stat? Normal, când ai fraieri care suplinesc lipsurile din sistem, de ce să mai aloci bani? În majoritatea şcolilor există încă fondul clasei, deşi legea nu permite astfel de practici.

Cu toate acestea, se strâng bani pentru perdele, pentru cretă, pentru planşe. Asta pentru că nu se alocă fonduri şi profesorii nu-şi pot permite să plătească totul din propriul buzunar, mai ales că, deşi salariile bugetarilor au crescut nesimţit de mult, truditorii de la catedră încă nu se pot lăuda cu lefuri adevărate.

Unele şcoli cad pe elevi în timp ce guvernul renovează şcoli în care nu mai învaţă nimeni sau construieşte grădiniţe în localităţi pustii. Multe dintre microbuzele şcolare trebuiau casate de multă vreme dar, totuşi, încă mai circulă. Dacă se învârte roata, înseamnă că merge. Şi dacă merge, nu trebuie schimbat.

Bibliotecile şcolare se laudă cu cărţi de pe vremea comunismului. Prea puţine cărţi noi, prea puţină literatură plăcută pentru copii.

Şi, dacă tot aţi pomenit că nu e cazul să triplaţi salariile din învăţământ, ştiţi care este salariul unui debutant? Ceva mai mare decât salariul minim, deşi vorbim despre studii superioare, despre ani de facultate. Dar peste asta putem trece, nu-i aşa?

Şi, oricum, nu trebuie să ne facem griji; în ciuda declaraţiilor ministrului de Finanţe, e puţin probabil ca Educaţia să beneficieze de 6% din PIB. De vreme ce ministrul Educaţiei spune că nu are ce face cu atâţia bani, de ce să i se mai aloce?

Last update: Pentru cei interesaţi, o parte din declaraţie e accesibila aici. Cam prea multe persoane s-au grăbit să mă acuze că am inventat ştirea.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *