E oficial! Preşedintele Iohannis a promulgat legea referitoare la reducerea numărului de ore în învăţământ

Ziua de 18 noiembrie 2019 şi-a câştigat locul în istoria învăţământului românesc. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011 care se referă la reducerea numărului de ore din învăţământ.

Deşi în staţiul public s-a tot vorbit despre programul mult prea încărcat al elevilor din România, până în momentul de faţă nu s-au luat decât foarte puţine măsuri concrete. Iar în anul şcolar 2019 – 2020 elevii claselor a VII-a – prima generaţie care a început clasa pregătitoare – au în orar mai multe ore decât colegii lor de clasa a VIII-a, minim 31 de ore. Însă legea aprobată astăzi vine cu o veste bună pentru elevi.

Potrivit legii, “numărul de ore alocat disciplinelor din planurile cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, în medie 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în medie 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal. Aceste ore sunt alocate atât pentru predare şi evaluare, cât şi pentru învăţarea în clasă, asistată de cadrul didactic, a conţinuturilor predate”.

Legea mai prevede şi faptul că  “unităţile de învăţământ preuniversitar au obligaţia de a înscrie persoanele care nu deţin un cod numeric personal”, deşi nu e clar cum vor fi acestea înscrise în baza de date a Ministerului Educaţiei, precum şi organizarea unor sesiuni de pregătire a personalului didactic cu privire la fenomenul bullying.

Deocamdată nu se ştie ce discipline vor suferi ajustări de ore sau vor fi eliminate complet din programa şcolară, având în vedere că ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a precizat că se vor tăia “discipline şi nu ore”.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *