Nu doar suplinitorii vor pleca acasă, domnilor de la minister

Se pare că Monica Anisie ţine neapărat să o lase pe Ecaterina Andronescu fără titlul de „Groparul învăţământului românesc”. Foarte probabil, a tras concluzia că e loc pentru doi gropari şi ar fi păcat să piardă ocazia, mai ales că memoria colectivă e mult mai receptivă când vine vorba despre incompetenţi. Cei care îşi fac treaba, care chiar merită reţinuţi, sunt cam prea repede daţi uitării. Prin urmare, dacă visezi la nemurire, e bine să faci ceea ce nu trebuie făcut.

De acord, rândurile de mai sus sună a pamflet, dar nu e nimic de râs în ceea ce se întâmplă  – şi mai ales urmează să se întâmple – în sistemul naţional de învăţământ. Schimbările făcute pe repede înainte au început deja să bulverseze învăţământul. Modificările din legislaţia Educaţie promulgate de preşedintele Iohannis vor începe să producă efecte foarte curând; chiar începând cu anul următor.

Astfel, la nivel naţional se estimează că circa 25000 de cadre didactice vor fi disponibilizate din toamnă, în condiţiile în care legea prevede reducerea numărului de ore la gimnaziu şi liceu. Deocamdată oficialii ministerului Educaţiei îi asigură pe dascăli că totul va fi bine, că doar suplinitorii vor pleca din sistem.

Pe bune, oameni buni? Chiar sunteţi atât de pe lângă? Cum puteţi spune că doar suplinitorii vor pleca din învăţământ în condiţiile în care profesorii nu sunt soldaţi universali? Dacă se reduce numărul de ore de matematică şi majoritatea celor care predau această disciplină sunt tituari ce facem? Îi trimitem acasă pe cei care predau limbile străine şi nu sunt titulari? Nu se poate proceda aşa. Profesorii au calificări pentru diferite discipline de studiu şi faptul că unii sunt suplinitori nu poate deveni relevant pentru a fi trimişi acasă.

Categoric, nu se poate proceda astfel. Şi totuşi… Asigurările ministerului dovedesc un amatorism la fel de mare ca cel care a dus la reducerea numărului de ore. Deocamdată se vorbeşte numai despre reducerea numărului de ore, nu şi despre primenirea programelor şcolare. La cât de încărcate sunt acestea, cred că demersul firesc ar fi să se înceapă cu reducerea conţinuturilor destinate elevilor şi mai apoi să se reducă numărul de ore.

Dar, deocamdată, nimic despre primenirea programelor şcolare. E posibil ca, din toamnă, elevii să studieze după aceleaşi programe încărcate, dar vor avea mai puţine ore la dispoziţie. Cât despre profesori, aceştia nu vor îndrăzni să comenteze, ci vor mulţumi că mai au post, că nu au fost trimişi acasă şi vor transforma orele în ceva ce va semăna cu un maraton în condiţii extreme. Tratare individuală? Nevoile elevului? Calitatea învăţământului? Doar vorbe fără acoperire.

Nu se ştie ce materii vor „beneficia” de reducere. Nu credeţi că, de fapt, cu asta ar trebui să înceapă oficialii ministerului comunicatele de presă? Să ştie profesorii la ce anume să se aştepte. Să facă o reconversie profesională sau, pur şi simplu, să abandoneze catedra încă de pe acum.

Şi, cum spuneam, nu doar posturile suplinitorilor sunt ameninţate. Să prespunem că într-o şcoală lucrează numai cadre didactice angajate ca suplinitori calificaţi. Asta nu înseamnă că sunt inferioare titularilor, ci că au avut ghinion – altul decât cel pomenit de un anume profesor ajuns preşedinte. Sunt sigur că există astfel de şcoli…

Când se va intra în restrângere toate cadrele didactice din şcoala respectivă vor fi concediate? Cam asta lasă Ministerul să se înţeleagă. Cam aşa se pare că se va rezolva problema concedierilor în învăţământ. Desigur, mai există şi pensionari, dar aceştia amintesc de proverbul care spune că uleiul se ridică mereu la suprafaţă. Sunt de multă vreme în sistem, ştiu pe cine să ungă şi cu cât să ungă pentru a mai prinde ceva ore la PCO. Nu sunt rău; am petrecut prea mulţi ani la catedră şi ştiu prea multe adevăruri din învăţământ pentru a mai fi prostit.

În concluzie, nu numai că nu stăm foarte bine, dar vom sta şi mai rău. Nu e rău că se reduce numărul de ore pe care elevii sunt obligaţi să le petreacă la şcoală. Sunt prea multe, programul e infernal. E rău însă că nimeni nu face nimic pentru a reduce programa şcolară, mult prea încărcată. Şi că reducerea posturilor din Educaţie se va face fără o analiză prealabilă. Doamna Anisie, felicitări! Aţi mai marcat un punct în lupta cu Ecaterina Andronescu. Ştiţi despre ce trofeu e vorba…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *