Rezultatele la testele PISA sunt, de fapt, foarte bune

Nu e nicio urmă de sarcasm sau de ironie în afirmaţia din titlul articolului, deşi, având în vedere ce s-a tot vehiculat în spaţiul public, cam la asta ar putea duce prima impresie. Nenumărate voci – dintre care unele autorizate – au admis că există o mulţime de probleme în Educaţie şi că rezultatele la testarea PISA sunt de-a dreptul ruşinoase. Şi nu se poate spune că nu sunt, în ciuda faptului că ministrul Monica Anisie a încercat să sugereze că nu e cazul să ne îngrijorăm.

Ba tocmai că e cazul să ne îngrijorăm, şi încă foarte tare. Însă pe moment mi-am propus o disecţie la rece a rezultatelor testelor PISA, tocmai de aceea am lăsat să treacă puţin timp.

Iniţial m-am indignat şi eu, mai ales după ce ministrul Educaţiei a demonstrat o atitudine cât se poate de inconştientă şi delăsătoare, dar mai apoi, după o analiză lucidă, am ajuns la concluzia că stăm foarte bine.

Să ne aducem aminte de testele iniţiale, acele teste de la început de an şcolar sau de la început de ciclu de învăţământ. Acestea au rol de diagnoză şi prognoză. Aflăm care sunt cunoştinţele şi abilităţile elevului şi, pornind de la acestea, estimăm până unde poate ajunge şi, mai apoi, vom găsi şi calea cea mai potrivită pentru asta. Prea mulţi s-au găsit să arate cu degetul spre profesori şi să-i acuze că nu-şi fac treaba ignorând faptul că rezultatele la testele PISA arată altceva. Dar a fost – şi este – mult mai simplu să se arate spre profesori în loc să se identifice adevăratele cauze ale dezastrului.

Ca unul care a petrecut mulţi ani la catedră şi chiar s-a străduit să-şi facă treaba ştiu foarte bine cum stă treaba. Se vorbeşte prea mult despre rezultate şi prea puţin despre cauzele care au dus la acestea. Din păcate, despre performanţa profesorilor nu se vorbeşte deloc, ba dimpotrivă.

Pentru că este o performanţă pentru un profesor care reuşeşte să aducă un elev de la nota patru la nota şase sau chiar şapte. E important şi de unde şi de la ce porneşte, nu doar până unde s-a ajuns. Ori, dacă ne raportăm de unde s-a pornit, putem spune că rezultatele sunt foarte bune.

Şi de unde s-a pornit, oameni buni? De la un sistem de învăţământ care ani de-a rândul a fost subfinanţat. Nu sunt şi nici nu au fost bani pentru învăţământ, pentru dotări adevărate în şcoli. Despre salariile profesorilor nici nu merită să amintesc. Profesorii s-au aflat mai mereu în coada veniturilor angajaţilor la buget. Din cauza asta mulţi oameni capabili, care puteau dărui din sufletul şi cunoştinţele lor elevilor au preferat să-şi găsească alte locuri de muncă.

Programele şcolare sunt perimate, neadaptate vârstei copiilor. Sunt prea stufoase, prea greu de asimilat. Şi, în condiţiile date, dascălii încă reuşesc să-şi facă treaba. Fără materiale didactice, nevoiţi să facă faţă unui program infernal, deloc adaptat capacităţilor şi nevoilor elevilor. Cei care discută rezultatele testelor PISA nu vor să ştie şi de aşa ceva. Pe experţi nu-i interesează, ei ştiu una şi bună, rezultatele sunt proaste, profesorii sunt de vină. Nu-i interesează că procentul legal din PIB nu este investit în Educaţie. Nu-i interesează nici lipsa de materiale didactice din şcoli la fel cum nu-i inteersează nici că majoritatea cadrelor didactice sunt obligate să multiplice pe banii lor fişele de lucru şi evaluările elevilor.

Ori, pentru a avea o imagine cât mai fidelă a unui fenomen, este necesar să-l privim în ansamblu şi nu să ne legăm doar de acele aspecte foarte evidente. Trebuie să acordăm atenţia cuvenită şi cauzelor, nu doar efectelor. E adevărat, e mai comod să ne legăm numai de rezultatele aparent proaste dar n-ar trebui să ignorăm de unde s-a pornit. Dacă ţinem cont de situaţia în care se găseşte în momentul de faţă învăţământul din România, în loc să aruncăm cu pietre în profesori ar trebui să ne ridicăm pălăria în faţa lor şi să-i respectăm la fel cum se întâmplă în Japonia. Pentru că vorbim de performanţă atunci când profesorul obţine nişte rezultate considerate modeste în condiţii de lipsuri totale.

Profesorii ar trebui să se bucure de respect. Au ajuns la rezultatele astea pornind de la nimic. Dacă ar fi dispus de bază materială măcar jumătate cât a statelor fruntaşe, sunt sigur că podiumul ar fi arătat altfel.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *