Modelul ministrului Anisie, copiat şi de părinţii agresivi

Zilele trecute s-a înregistrat un nou caz de violenţă contra cadrelor didactice. Tatăl unui elev repetent a pătruns într-o sală de clasă în timpul orelor şi a ţinut să facă puţină ordine. Şi a făcut-o aşa cum se pricepe mai bine, adică cu urlete şi ameninţări cu moartea la adresa directoarei şi a cadrelor didactice.

Incidentul s-a întâmplat în comuna ieşeană Todreni, dar acest aspect tinde să devină irelevant în condiţiile în care cadrele didactice sunt agresate zilnic în toată România. Nu există zi în care să nu apară la ştiri reportaje despre cadre didactice jignite, ameninţate sau chiar bătute, însă autorităţile tratează această problemă cu o indiferenţă sinonimă cu inconştienţa şi bătaia de joc. Nu mai pot cei de la guvenrare de soarta amărâtului de la catedră. N-are decât să se descurce singur, că de-aia i s-a mărit salariul în ultima vreme, conform programului de guvernare. Chiar contează că inflaţia a făcut ca salariile mărite să aibă o putere de cumpărare mai redusă decât vechile salarii?

Aparent, nu ar trebui să conteze. Ca profesor, nu am încercat niciodată să ajustez activitatea didactică în funcţie de ceea ce se numeşte salariu. Problemele personale trebuie să rămână la poarta şcolii. Eşti plătit bine sau mai puţin bine, nu contează, eşti cadru didactic şi trebuie să-ţi faci treaba. Ştiai la ce salariu să te aştepţi atunci când te-ai angajat şi l-ai acceptat ca atare.

Sunt sigur că mult prea puţini dascăli s-au aşteptat ca, odată ajunşi la catedră, să aibă parte de atâta dispreţ atât din partea societăţii cât şi a autorităţilor.

Ministrul Educaţiei,  Monica Anisie, a dat buzna peste o învăţătoare care a ridicat puţin glasul. Nu a strigat, a ridicat glasul. Anisie a aşteptat răbdătoare la uşă momentul în care învăţătoarea a fost nevoită să-i pună la punct pe zbânţuiţii clasei şi a acţionat. Se ştie cum, nu mai insist. După acel episod a lăsat-o mai moale cu vizitele de lucru. Părerea mea este că trebuia să continue, poate ajungea şi pe la Tomeşti-Iaşi  intra în clasă cot la cot cu părintele recalcitrant. Poate vedea şi Anisie care e viaţa de cadru didactic. Poate avea în sfârşit o revelaţie, şi anume că la cadrele didactice strigă toată lumea, inclusiv miniştrii care ascultă pe la uşi.

La Tomeşti directoarea a fost ameninţată cu moartea. Copiii ei au fost ameninţaţi. Părintele repetentului a ameninţat şi cadrele didactice. Şi totul s-a întâmplat după ce individul a fost reclamat la Poliţie şi şi-a luat ceva amendă. Sunt de părere că dascălii au scăpat ieftin, chiar foarte ieftin. Cine-l oprea pe părintele recalcitrant să vină înarmat cu un topor sau o furcă şi să-şi facă dreptate aşa cum i-a sugerat ministrul Educaţiei că e cazul? A intrat în clasă peste elevi şi a făcut scandal. Doar atât, din fericire. Dar nu mai e mult până la nivelul superior, când părinţii vor intra în clasă şi vor face dreptate cu bâta, lovind fără părtinire în elevi şi cadre didactice.

Pe profesori nu-i apără nimeni. Şcolile nu sunt apărate de personal de pază calificat, care să poată face faţă unor agresori puşi pe mardeală sau omor. Singurii care trebuie să apere elevii şi instituţia sunt profesorii de serviciu.

Doamna ministru, aveţi ceva de spus despre incidentul de la Tomeşti? Dar despre cele care vor urma? Pentru că părinţii au văzut că se poate. Se poate da buzna în clasă şi se poate cere socoteală, se poate ameninţa. Nu aţi inventat dumneavoastră această formă de agresiune la adresa cadrelor didactice, dar aţi întărit credinţa că se poate, că aşa e firesc să se procedeze. Mulţumim din inimă partidului.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *