Profesorii – bătaia de joc a politicienilor

A existat o vreme când cadrele didactice se bucurau de respect, iar bugetul Educaţiei reprezenta peste o zecime din PIB. Însă acele timpuri au devenit istorie şi nu există nicio şansă să mai revină.

Din păcate, puternicii zilei de astăzi vor să ne demonstreze că se poate şi mai rău. Astfel, Florin Roman, liderul deputaţilor liberali, susţine că profesorii care nu desfăşoară activitate online să fie trecuţi în şomaj tehni şi plătiţi cu 75% din salariu.

Este vorba de aceeaşi liberali care, cu doar câteva luni în urmă, susţineau că Educaţia trebuie să fie prioritate naţională. Mai puţin un anume Cîţu, care era de părere că Sănătatea şi Educaţia nu trebuie să reprezinte priorităţi. Faptul că Sănătatea trebuia să reprezinte o urgenţă este demonstrat zilele acestea. Pandemia nici nu a început bine şi sistemul medical e depăşit. Cât despre Educaţie, efectele lipsei acesteia se văd la tot pasul. Cetăţenii sfidează recomandările autorităţilor şi se comportă în cel mai inconştient mod posibil.

Iar asta se întâmplă pentru că suntem deficitari la capitolul Educaţie, nu din altă cauză.

Mai nou, guvernanţii încearcă să-i scoată pe profesori ţapi ispăşitori pentru criza care urmează. Sunt prea mulţi, au salarii prea mari… Am mai auzit astea pe timpul lui Băsescu.

Nu e firesc să treci cadrele didactice în şomaj tehnic pe motiv că nu au activitate online. Până la urmă şi activitatea virtuală nu e mare şcoală; am spus câte ceva despre asta aici. Pentru că, înainte de a cere rezultate şi activitate, este necesar să oferi resursele necesare. Pe vremea când lucram la catedră aleşii ne asigurau că fiecare profesor va primi calculator, iar fiecare elev va fi înzestrat cu tabletă. Se vorbea de platforme educaţionale şi multe altele…

Din păcate, doar s-a vorbit; realizările sunt de-a dreptul meschine şi nu fac faţă provocărilor momentului. Profesorilor li s-a spus într-o zi de luni că de a doua zi se suspendă cursurile. Nu a fost vorba de nicio activitate online. Trebuia să li se spună cadrelor didactice la ce să se aştepte, iar acestea ar avut posibilitatea să-şi organizeze activitatea.

Acum îi ceri unui profesor de la un liceu să ţină ore online cu trei sute de elevi. Cam atâţia elevi are un profesor de latină sau orice altă disciplină de studiu care are rezervat în planul cadru o oră de studiu pe săptămână. Cum iei legătura cu atâţia elevi în condiţiile în care majoritatea te-au blocat pe reţelele de socializare?

Clasele virtuale trebuiau realizate înainte de suspendarea cursurilor şi tot înainte de asta era necesar instructajul elevilor. Şi să nu spună cineva că nu a fost timp. A fost timp, chiar mai mult decât suficient. Din noiembrie s-a aflat câte ceva, iar în ianuarie era clar că nu scăpăm, însă nu s-a făcut nimic.

Acum liberalii vor ca profesorii să fie trimişi în şomaj tehnic, pentru că nu e corect ca privaţii aflaţi în aceeaşi situaţie să încaseze 75% din salarii şi profesorii 100%. Nu e corect, dar incorectitudinea de unde a pornit? Nu cumva cei de la guvernare au decis ca şomajul tehnic să fie de 75%? Normal era să se ofere şi privaţilor 100% din salariu, pentru că nu e vina lor pentru că nu pot să muncească. E vina celor care nu au luat la timp măsurile necesare.

În momentul de faţă politicienii fac ce ştiu mai bine şi anume să învrăjbească românii între ei. Cel mai mult se ocupă de cadrele didactice. Normal, profesorii sunt prea mulţi şi au salarii prea mari. A spus-o Băsescu, dar liberalii nu au uitat. De ce nu se umbă la pensiile speciale? De acolo s-ar scoate bani. Profesorii vor fi obligaţi să recupereze materia mergând şi sâmbăta la ore. Atunci o să li se plătească ore suplimentare? Probabill nu, pentru că toţi trebuie să dăm dovadă de solidaritate.

Şi nesimţirea supremă e că nu vorbeşte nimeni despre reducerea salariilor parlamentarilor. Care lucrează şi ei de acasă. Ştim noi cum…

Last up-date. Deputatul florin Roman a revenit cu precizări. Cică a spus-o aşa, nu a avut ceva anume cu profesorii. Are respect pentru oamenii de la catedră. Ce să înţelegem de aici? Că doar restul bugetarilor trebuie să fie băgaţi în şomaj tehnic? Sau profesorii nu sunt bugetari?

Când spui că bugetarii trebuie băgaţi în şomaj tehnic dacă nu lucrează exact asta înseamnă. Bugetari în somaj tehnic… NU e cazul să o întorci şi să spui că alţii nu au înţeles.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *