Scurta memorie a cadrelor didactice

În ultimele articole am încercat să trag un semnal de alarmă privitor la ce anume urmează să se întâmple în sistemul de învăţământ în viitorul mai mult sau mai puţin apropiat.

Deşi nu e prima dată când o spun (sau o scriu), mă văd silit să repet. Acest blog nu este sponsorizat de niciun partid politic şi, prin urmare, liber de orice constrângere şi obligaţie. Este un blog de opinie, nu un instrument de manipulare. Este modul subsemnatului de a exlora şi exploata libertatea de exprimare.

Trebuie să fac astfel de precizări deoarece ieri, ca şi în celelalte zile, am avut parte de un nouă repriză de înjurături virtuale. Trist este că acestea au venit din partea unor persoane care pretind că lucrează în învăţământ.

Decizia Guvernului de a trimite în şomaj tehnic personalul auxiliar din şcoli nu este în măsură să bucure pe nimeni. Totuşi, cam prea mulţi au răsuflat uşuraţi. I-au trimis în şomaj tehnic pe alţii, nu pe noi.

Din păcate, e vorba de bucuria celor care au văzut cum moare capra vecinului înainte să-şi dea duhul cea din bătătură. Somajul tehnic o să vină şi peste cadrele didactice, ba chiar mai rău. Credeţi că nu se poate? Istoria ne-a demonstrat contrariul.

Dragi colegi, aţi uitat ce s-a întâmplat acum un deceniu? Aţi uitat de zilele în care preşedintele Băsescu ne asigura că nu vom fi atinşi de criză decât tangeţial? Posibil… Dar aţi uitat de ziua de 6 mai 2020 când salariile ne-au fost tăiate cu 25%?

De fapt, pierderea a fost cu mult mai mare deoarece tot în acea fatidică zi a crescut şi TVA. Aţi uitat asta?

Aţi uitat când directorii ne obligau, practic, să semnăm hârtii în care ceream zile de concediu fără plată? Chiar aţi uitat asta? În vacanţa de vară unii dintre colegi au fost chemaţi la şcoală să se ceară în concediul fără plată. Cică de bună voie… Personal, nu am acceptat asta şi i-am sfătuit pe toţi colegii să nu accepte.

Aţi uitat zilele în care unii dintre inspectorii generali au cerut directorilor să nu plătească hotărârile judecătoreşti? Sau că au făcut presiuni asupra acestora să facă cereri de amânare a plăţilor pe motiv că nu există bani la bugetul de stat?

Situaţia de acum e mult mai gravă decât cea de acum un deceniu, asta pentru că în momentul de faţă ne confruntăm cu o ameninţare reală, iar economia e într-adevăr la pământ. Sacrificiile sunt necesare – nu am spus nici măcar o singură dată că putem trece peste pandemie fără solidaritate – însă solidaritatea pretinsă de guvernanţi trebuie să fie echitabilă.

Nu e normal să tai salariile profesorilor – deocamdată s-a început cu personalul auxiliar – sau să-i trimiţi în şomaj în condiţiile în care există pensii speciale şi bugetari de lux. E firesc să tai, dar nu acelaţi procent de la toată lumea. De la cei care au mult, trebuie tăiat corespunzător.

Poate că aţi uitat, dragi colegi, cum s-au tăiat salariile. Cu 25%, să fie echitabil pentru toată lumea. Directorii companiilor de stat au pierdut procentual cât femeia de serviciu. A fost echitabil? N-a fost. Dar aţi uitat asta.

Câteva persoane s-au grăbit să mă asigure că, de fapt, sindicatele au reacţionat la abuzurile guvernului. Cineva mi-a trimis articole de presă. FSLI critică măsurile guvernanţilor…

Oameni buni – mă adresez în special celor care lucrează în învăţământ – nu mai ţineţi minte ce se ascunde în spatele FSLI? Numele lui Liviu Marian Pop vă spune ceva? Dacă ai uitat, vă aduc eu aminte. Fost ministru al Educaţiei în guvernarea PSD. Mai înainte de asta a fost secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Practic, FSLI este o anexă a PSD, coordonată în continuare de fostul secretar general. Când a fost ministru Pop aţi auzit ceva proteste de la FSLI? Eu unul nu ţin minte. Practic, e vorba de interese politice, nu de grijă pentru cadre didactice.

Sper să vă aduceţi aminte toate cele de mai sus şi multe altele. Nu trebuie să uităm cum guvernanţii şi-au bătut joc de dascăli şi de Educaţie. Iar asta s-a întâmplat tot timpul, nu doar în perioada crizei de acum un deceniu.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *