Şomajul tehnic şi bătaia de joc faţă de personalul auxiliar

Deoarece trăiţi în România, cred că proverbul “Să nu ştie dreapta ce face stânga” vă este cunoscut. Nu vorbim neapărat de partide, deşi şi pe plan politic e valabilă zicerea din bătrâni.

Însă, când vine vorba despre clasa politică din România, deciziile acesteia parcă vor să demonstreze că proverbul este literă de lege. Pe data de 9 aprilie premierul Orban a decis, cu de la sine putere, trecerea în şomaj tehnic a personalului didactic auxiliar.

Decizia premierului e de neînţeles în condiţiile în care şomajul tehnic a fost inventat cu dublă măsură. Mai întâi pentru privaţi. Guvernanţii au decis, patronii trebuie să plătească. Pentru că şomajul tehnic este plătit de angajator şi nu suportat de stat, cum ar fi normal.

S-a ajuns în situaţia ca economia să fie blocată tocmai din cauza greşelilor autorităţilor statului, deci nu e normal să plătească alţii. Dar la noi se practică. Nu e prima dată şi cu siguranţă nici ultima.

S-a decis şomaj tehnic pentru mediul privat. 75% din salariu. Apoi deştepţii şi-au dat seama că nu e echitabil; trebuie să existe un echilibru între angajaţii de la buget şi cei de la stat.

Nu ştie dreapta ce face stânga? Exact! Tu, ca guvern, decizi că şomajul din privat – până la urmă nu tu, ca stat, plăteşti salariile privaţilor – să fie 75%. Mai apoi decizi că nu e echitabil şi tai şi din salariile bugetarilor 75%.

Puteau fi tăiate pensiile speciale şi salariile aleşilor, salariile primarilor şi indemnizaţiile consilierilor. În timp ce guvernul taie, prin consiliile judeţene unii fericiţi şi-au mărit salariile de câteva ori. După ce un şmecher îşi măreşte salariul de patru ori, poate suporta liniştit un şomaj tehnic de 75%.

Personalul auxiliar din şcoli a fost trimis în şomaj tehnic. Deocamdată cadrele didactice au răsuflat uşurate, deşi n-ar trebui. În momentul de faţă este necesară solidaritate de breaslă între toţi cei care lucrează în sistem.

Dar, chiar dacă personalul a fost trimis în şomaj tehnic, secretariatele trebuie să asigure permanenţa. Adică eliberarea şi primirea de acte., deoarece există persoane care au nevoie de aşa ceva chiar şi în aceste momente.

Decizia aparţine ministrului Educaţiei, Monica Anisie, şi a fost luată la doar o zi distanţă după ce Orban a trimis secretarele în şomaj tehnic. Mai poţi spune ceva?

Unul trimite secretarele în şomaj, alta le cere să asigure permanenţa. În unităţile şcolare mari, unde lucrează două sau chiar trei secretare, se poate. Însă ce te faci cu o şcoală de la ţară unde secretara are doar jumătate de normă?

Monica Anisie a cerut permanenţă, fără să facă nicio precizare pe marginea Ordonanţei prin care personalul didactic auxiliar a fost trimis în şomaj tehnic. Nu ştie dreapta ce face stânga? Poate că, de fapt, cei doi sunt prea rupţi de realitate să-şi dea seama despre ce anume cer.

Cum poţi să trimiţi omul în şomaj tehnic, dar într-o altă directivă să i se ceară să asigure permanenţa? Cum procedezi în astfel de cazuri? Şomezi cu ora, nu cu ziua?

Evident, încă o dovadă de incapacitate şi lipsă de respect pentru cei care lucrează în învăţământ. Nimic nou sub soare…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *