Ministerul Educaţiei vrea rezultate fără să ofere nimic

Ministerul Educaţiei a ţinut să demonstreze încă odată că e acel administrator neglijent care culege de unde nu seamănă. Recent a fost emis ordinul de ministru privind instrucțiunea de organizare a procesului educațional pe perioada suspendării cursurilor.

Un ordin care aduce mai mult a abuz decât a reglementare. Astfel, se precizează că monitorizarea prezenţei la cursuri a elevilor şi cadrelor didactice se va face de către unităţile de învăţământ.

Acum câteva zile oficialii ministerului susţineau că Ministerul Educaţiei va monitoriza activitatea cadrelor didactice. Se pare că nu le mai convine şi au pasat responsabilitatea pe alţi umeri. Cu mâini străine nici şarpele nu e greu de ţinut.

” A fost emis ordinul de ministru privind instrucțiunile pentru crearea și /sau întărirea capacității sistemului de învățământ preuniversitar prin învățare on-line”. Sună interesant, chiar dătător de speranţe.

Din păcate, Ministerul nu pomeneşte nimic despre infrastructura educaţională necesară pentru ca şcoala online să devină realitate. În lege se precizează clar că accesul la educaţie este gratuit, egal şi obligatoriu. Cât de egal este, ne-am lămurit în aceste zile. De fapt, eram lămuriţi de multă vreme, dar de când cu pandemia asta s-a sărit calul zdravăn de tot.

Ministerul tratează problema cu superficialitate. În primul rând, nu toţi elevii au acces la internet şi platforme educaţionale. Vecina mea, care încă lucrează în sistem, mi-a spus că, dintre toţi elevii, doar vreo şaisprezece dispun de tot ce le este necesar pentru şcoala online. Cam puţini, dacă ţinem cont de faptul că doamna este profesoară a peste două sute de elevi. Personal, mă îndoiesc că toţi cei şaisprezece, care posedă telefoane şi calculatoare performante sunt genul de elevi silitori.

Inspectorul General al Capitalei susţine că în Bucureşti sunt îndeplinite toate condiţiile pentru ca şcolarizarea să treacă în mediul virtual. Cu alte cuvinte, Capitala face opinie separată. Daţi-mi voie să mă îndoiesc încă odată de adevărul acestor spuse. Bucureştiul nu e nici pe departe acel oraş minunat din cântece, în care toţi locuitorii dispun de cele necesare unui trai decent.

Din păcate, Bucureşti nu înseamnă doar şcoli moderne. Învăţământul bucureştean nu înseamnă doar acel liceu unde şi-a făcut anii de vechime Monica Anisie. În Capitală sunt multe şcoli de mahala.

E drept că mai mulţi bucureşteni au accces la internet decât la apă caldă, dar asta nu înseamnă că-l folosesc pentru învăţat. Internetul nu e un lux, însă accesul la resursele educaţionale presupune investiţii mai importante decât telefonul de fiţe.

Mulţi copii au telefon, dar nu au abonament sau mega pe cartelă. Şi dacă au, preferă să-i folosească în alte scopuri. Câţi dintre elevi preferă să citească ceva în loc să asculte manele? Sau să vizioneze filmuleţe amuzante?

Evident, vorbim de lipsă de educaţie. Lipsă de disciplină şi interes. Acestea s-au acumulat în timp şi, pentru moment, e dificil să asiguri educaţie imparţială prin internet.

Platformele şi conturile de acces trebuiau realizate din timp, înainte de închiderea şcolilor. A trecut o lună şi ceva şi nu s-a realizat nimic concret.

De asemenea, trebuia asigurată înzestrarea cu gadgeturile necesare, atât pentru profesori, cât şi pentru elevi. Nu s-a întâmplart, deşi se vorbeşte despre asta de ani de zile.

Şi în aceste condiţii Ministerul vorbeşte despre şcoală online şi asigurarea recuperării materiei pentru elevii care nu au acces la platforme.

” Inspectoratele școlare în colaborare cu unitățile de învățământ și cu autoritățile locale vor identifica soluții pentru asigurarea echipamentelor informatice și a conectării la internet a unităților de învățământ. Toate datele privind desfășurarea procesului de predare-învățare-evaluare online vor fi raportate periodic Ministerului Educației și Cercetări”

Cu alte cuvinte, Ministerul doar primeşte raportări, nu se implică. Nimic nou sub soare. Profesorii, elevii şi autorităţile locale să se descurce pe cont propriu.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *