Recuperarea materiei în viziunea ministrului Educaţiei

Deşi nostalgicii plâng după anumite vremuri, în învăţământ au fost mereu neclarităţi. Să le spunem neclarităţi…

Însă mai multă brambureală ca acum nu a fost nici pe timpul Ambramburicăi. Ce-i drept, în momentul de faţă ne confruntăm cu o situaţie deosebită, dar asta nu e o scuză. Ministrul Anisie e depăşit de ceea ce se întâmplă în sistem. Era depăşită şi înainte de pandemie…

În disperarea de a împăca şi varza, şi capra, Anisie a luat câteva decizii controversate. Sau stupide? La început s-a opus suspendării cursurilor deoarece asta presupunea multă muncă şi bătaie de cap. S-a răzgândit; nici nu se putea altfel. Îi mulţumim pentru asta. Fără ironie!

Vă daţi seama ce se întâmpla dacă şcolile continuau să funcţioneze? Cine îşi asuma valul de infectări între copii? Deocamdată nimeni. Nu dispunem de dotările necesare, şcolile rămân închise. Nu e nimic greşit în asta. Te întinzi cât e plapuma, deşi în cazul României vorbim de o păturică.

Însă au apărut complicaţiile reale. Cum închei anul şcolar în situaţia apărută? Elevii nu trebuie să sufere. Nu din vina lor s-au suspendat cursurile. Nici din vina cadrelor didactice.

Anul şcolar se va încheia aşa cum nu s-a încheiat niciodată. Însă ceea ce urmează e durere. Şi ne arată de ce Monica Anisie e mai tare ca Ecaterina Andronescu.

Pe data de 27 aprilie, Anisie a lăsat să se înţeleagă că programa care nu a fost predată după 11 martie va fi recuperată în anul şcolar viitor. A înţeles cineva ceva din asta?

Pentru că aceeaşi Anisie a insistat cu şcoala virtuală. Se fac ore virtuale. Cu cine se poate… Cine nu, promovează aşa cum au promovat mulţi până acum. Adică pe ochi frumoşi, mila profesorului… E şi mai comod, că nu trebuie să-i suporţi în faţa ta…

Da, ne place sau nu să recunoaştem, mulţi elevi au trecut prin şcoală ca raţa prin baltă. Nu negaţi asta; mulţi sunt politicienii care ne conduc.

Până la urmă care e treaba? Facem şcoală online sau recuperăm în toamnă? Dacă recuperăm în toamnă, de ce să mai facem şcoala virtuală? Mai ales că şcoala virtuală nu e pentru toţi.

Dacă se fac ore acum, ce să se mai recupereze în anul şcolar viitor? Şcoala virtuală de acum nu are nicio valoare? E doar pierdere de timp? La toamnă se face recuperare doar cu cei care nu au telefoane şi conexiune? Cei care participă la ore acum fac doar recapitulare?

Cum se procedează? Cum e firesc să se procedeze?

Deocamdată am impresia că se aplică vechea zicală comunistă. Timpul trece, leafa merge, noi cu drag muncim. Se face ceva acum, o să se facă şi-n toamnă. Ministrul nu-şi asumă nimic. Trimite scrisori cadrelor didactice…

Se lucrează la ghiduri metodologice pentru recuperarea materiei. Dacă arată ca şi Compendiile lui Genunche, mai bine lipsă.

Monica Anisie n-a reuşit să transmită nimic, deşi a vorbit. Înţelege fiecare ce vrea.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *