Excursiile şcolare, ţeapă pentru părinţi

Pandemia a reuşit să dea peste cap pe toată lumea, nu doar sistemul de învăţământ. Autorităţile au fost luate prin surprindere, dar asta nu trebuie să ne mire. Nu aşa de întâmplă de fiecare dată?

Ninge în decembrie? Autorităţile sunt luate pe nepregătite. Ninge în ianuarie? Nimeni nu se aştepta la aşa ceva.

Sistemul de educaţie e dat peste cap. Profesoriii şi elevii mimează şcoala virtuală. Nu poţi vorbi de şcoală virtuală doar când o parte dintre elevi au acces la platforme.

Şi dacă ar fi singura problemă… Dar unii dintre părinţi nu doar că vor trbui să scoată bani din buzunare, dar vor mai trebui să şi renunţe la ceva parale. Despre ce e vorba?

Multe clase au organizat excursii. În ţară sau peste hotare, după posibilităţi. În cele mai multe dintre situaţii, e vorba de excursii la final de an. Firesc, am putea spune.

La fele de firesc, excursiile s-au cam înghesuit într-o perioadă scurtă. Astfel, patronii societăţilor de transport au cerut bani în avans. Să fie siguri că nu au parte de surprize… Nu comentez defavorabil; ştiu că se mai întâmplă, astfel că e de înţeles. Percepi un avans sau chiar pretinzi plata completă.

Cu agenţiile de turism e şi mai şi. Dacă vrei să ieşi din ţară cu elevii, plăteşti în avans. Întregul preţ… Şi patronii de hoteluri şi pensiuni s-au şmecherit. Plată în avans, altfel nu ne înţelegem…

După ce a debutat criza şi izolarea socială a devenit realitate strivitoare, excursiile şi taberele s-au transtormat într-un vis îndepărtat.

E firesc, nu ne jucăm cu pandemia. Însă, pentru că trăim în România, a apărut şi nefirescul. Astfel, mulţe agenţii, pnesiuni, hoteluri şi societăţi de transport persoane au decis să nu mai returneze avansul. E criză, nu mai avem bani…

E adevărat, trăim o perioadă grea. Dar chiar e necesară confiscarea banilor copiilor? Pe ce planetă trăim? A, era să uit. România.

Agenţiile nu mai dau banii înapoi. S-au dus… Pensiuni, hoteluri, transportatori… Nu mai dau nici ei banii înapoi, deşi i-au încasat direct. Nu e firesc, nu e legal să nu returnezi plata pentru un serviciu neefectuat, dar la noi se practică. Mulţi părinţi se plâng de astfel de practici odioase

De unde şi până unde excursiile şi taberele au devenit un soi de loterie la care câştigi, dar ai mai multe şanse să pierzi? Cum poţi să iei cu japca banii pentru bucuria copiilor? E drept, au plătit părinţii, dar au plătit pentru copii. E criză, e greu, dar să iei banii copiilor… Aşa ceva e de neimaginat.

Ca fost profesor ştiu cât de greu e să organizezi o excursie. Sunt părinţi care se culcă nemâncaţi o săptămână întreagă să poată plăti excursia copilului, să nu-l pună într-o situaţie jenantă. Să nu spună “Tati, înţelege şi tu că nu avem bani”. Nu cred că şmecherii care beneficiază de pe urma excusiilor ajung la sapă de lemn dacă returnează banii luaţi în avans pentru servicii imposibil de oferit.

Şi, chiar dacă intră în faliment, e firesc să se salveze cu banii copiilor? Ajutorul trebuie primit de la stat, nu de la elevi şi părinţii lor.

Desigur, problema e mult mai extinsă. Patronul pentru care lucrez acum a fost anunţat că nu-şi vede banii pentru excursia în Italia. La ce se întâmplă acolo, e clar că nu vrea să mai meargă. Dar e normal să vrea banii înapoi. Nu-i vede. Cel puţin nu cu vorba bună. “Ne daţi în judecată, dar să ştiţi că oricum declarăm faliment…” Citat de la Agenţia de Turism. Cu alte cuvinte, nici măcar mulţumim pentru pomană.

Nici vorbă de “vă oferim excursia la anul, când o să se poată” sau “să discutăm puţin, să vedem…”

Nimic. Confiscăm banii şi la revedere. Vă rugăm să reveniţi şi nu uitaţi să daţi like paginii de Facebok.

Multe afaceri turistice vor intra în faliment, e drept, dar foarte multe chiar merită asta. Mai ales acei patroni care au ales să fure din buznarele copiilor.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *