Încercaţi să fiţi oameni, nu super-eroi

Zilele acestea a făcut carieră un “citat” dintr-un profesor. Vorba vine…

O chestie plasată citate-alese.com. La câte tâmpenii se emit zilele acestea, încă una n-ar conta foarte mult. O picătură într-un ocean…

Însă “citatul” a fost repede adoptat de profesori, care s-au grăbit să-l distribuie şi să-l laude pe autor. “În spetembrie vă voi readuce copiii cu materia la zi. Asta mi-e super-puterea”.

Sună frumos?! Sună chiar foarte frumos. Din păcate, e atât de hidos…

De ani de zile elevii se plâng că programa şcolară este prea încărcată. De aşa ceva se plâng şi o parte dintre profesori. Nu cred că e surprinzător, dar între aceştia nu se regăsesc cei care predau discipline la care se susţin examene. Meditaţiile…

Cât timp am lucrat în învăţământ au existat multe momente în care m-am simţit ca un maratonist. Lupta cu timpul şi materia de predat. Alergătură la modul propriu. Fiecare secundă conta, fiecare gest. Prea multă materie, prea puţin timp.

Şi, în momentul de faţă o mare parte dintre profesori acceptă tâmpenia aia de pe citate alese? Adică materia se poate recupera în septembrie? Asta e super-putere?

Nu m-ar fi deranjat dacă tâmpenia era semnată de un anume individ. Sunt cam mulţi năuci în sistem. Dar să semnezi “toţi profesorii de pe Planeta Pământ” e cam mult.

Cel care a făcut “declaraţia” să nu ştie ce înseamnă să fii profesor. Poate că lucrează la catedră, dar nu e profesor. La fel cum nu sunt nici cei care au distribuit fotografia şi i-au dat “Like” sau “Ador”. Pentru că nu e firesc să susţii aşa ceva.

Materia nu se poate recupera bătând din palme. Una e să predai, alta e să înţeleagă copilul. Nu poţi recupera doar predând. E nevoie de timp pentru fixare, pentru sedimentarea cunoştinţelor. Nu poţi recupera într-o săptămână ce nu s-a predat într-o lună.

Să predai doar, fără să-ţi pese de ce a priceput elevul nu e şcoală. Aşa ceva nu se face. Profesorii sunt eroi, fără doar şi poate, dar super eroi… Niciodată. Nu în condiţiile actuale. Nu cât timp ai de predat enorm de multă materie.

În concluzie, nu există super-eroi, cel puţin nu în viaţa reală. Să predai fără să fii interesat de achiziţiile intelectuale ale elevului nu e super-putere. Nesimţire sau inconştienţă. Nepăsare. Lipsă de empatie şi egoism.

Superman ridica munţii, dar n-a reuşit să înveţe pe nimeni la superviteză. A preda nu e sinonim cu a învăţa. Elevul are limite de care profesorul trebuie să ţină cont. Dacă le ignoră, nu e super-erou. Nici măcar nu e profesor.

Vă rog din suflet, căutaţi soluţii adevărate. N-avem nevoie de super-puteri. E nevoie doar de oameni… Încercaţi să fiţi oameni, nu super-eroi…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *