Nesimţire fără precedent la Ministerul Educaţiei

Mereu au fost probleme la Educaţie şi, aşa cum ne-am obişnuit de decenii întregi, situaţia a fost cosmetizată să “dea bine”. Gunoiul a fost ascuns sub preş şi s-a redactat un raport. Un raport conform căruia totul e bine şi frumos.

Decenii întregi am trăit cu impresia că genul acesta de raportări este o meteahnă comunistă. Pe atunci nu aveai voie să comentezi deciziile Partidului. Dacă Partidul spunea că totul este bine, atunci bine era.

Din păcate, abia după 1990 am aflat ce înseamnă, într-adevăr, raportări false. Nici mei mai înfocaţi activişti nu au avut tupeul să facă raportări atât de gogonate ca cei care au preluat frâiele învăţământului după Revoluţie. Nici cei mai comunişti dintre comunişti.

Învăţământul românesc a fost siluit de-a dreptul. Calitatea educaţiei a scăzut de la an la an. Valabil pentru toate etapele, dar cel mai rău a fost la Universitar. În România e mai greu să iei Bacul decât zece diplome universitare. Dacă ai Bacul poţi lua şi douăzeci de licenţe.

Zilele acestea s-a mai ars o etapă nedorită în ciclul raportărilor false. Oficialii Ministerului au anunţat promovabilitate record.

Nesimţire?! Prea puţin spus. Mult prea puţin… O catastrofă de cimensiuni naţionale. Nu au trecut prea multe zile de când Ministerul făcea presiuni asupra dascălilor să promoveze pe toată lumea. Atâta timp cât Ministerul n-a reuşit să asigure funcţionarea învăţământului online, s-a mers pe varianta mai comodă. Presiune pe cadre didactice. Promovaţi pe toţi. Inclusiv pe corigenţii din primul semestru şi pe cei care nu au dat cu lunile pe la şcoală.

Desigur, a existat şi posibilitatea de a lăsa corigenţi şi repetenţi, dar procedurile au fost atât de greoaie încât profesorii s-au lăsat păgubaşi. Situaţia şcolară trebuie încheiată în interesul elevului. Şi care este interesul elevului? Mai ales interesul acelui elev care nu învaţă? Să promoveze clasa, evident. Asta se întâmplă de decenii întregi, însă ca anul acesta…

Practic, s-a sărit calul. Mult mai rău ca de obicei – de parcă obiceiul nu era suficient de prost… Şi, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, oficialii Ministerului se laudă cu rezultatele deosebite ale acestui an şcolar. Promovabilitate record…

Cu alte cuvinte, şcoala online a fost o provocare pe care Ministerul a depăşit-o cu bine. Monica Anisie e cel mai bun ministru…

Da’ de unde… Atâta nesimţire n-am mai pomenit. Statistici false şi felicitări pentru profesori şi elevi. Mi-e aşa o silă…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *