Când profesorii tac, sunt ascultaţi influencerii

Recunosc că, atunci când m-am apucat de blogăreală, am făcut-o pentru că aveam ceva de spus. Am petrecut mai bine de două decenii la catedră şi în tot acest timp am identificat multe dintre hibele sistemului. Mult prea multe pentru a fi ignorate.

Cu toate acestea, nevoile sistemului de educaţie au fost şi sunt ignorate cu consecinţe dintre cele mai grave. În momentul de faţă criza Covid riscă să distrugă România şi asta doar din cauza lipsei de educaţie. Analfabeţi funcţionali există peste tot în lume, dar la noi parcă s-au răsturnat căruţele cu proşti, zău aşa.

Am scris din când în când pe blog. Mai bine sau mai puţin bine; nu am pretenţia că mi-a reuşit mereu la superlativ. Am vrut să atrag atenţia asupra unor probleme pe care societatea le ignoră. Cu ocazia asta am constatat că şi profesorii le vor băgate sub preşul ignoranţei. Multe dintre mesajele private primite după publicarea unor articole sunt de nereprodus, deşi aparţin unor cadre didactice.

Ce te bagi tu? De ce te mai legi de învăţământ dacă tot nu mai predai? Ai grijă… Te plăteşte PSD. Te plăteşte PNL. Bucurii de-astea…

Staţi liniştiţi, oameni buni. Nu mă plăteşte nimeni.

Dar, din toate, am priceput că profesorilor le cam convine. De ce să facem gălăgie când putem să ne ţinem gura? Reforma în educaţie presupune schimbări importante la nivelul corpului profesoral. Asta înseamnă reformă, nu doar bani mai mulţi la salariu. Între reformă adevărată şi salariile actuale, mulţi preferă blazarea. Am învăţat în facultate, de ce să mai învăţ? Cursurile de perfecţionare sunt prost organizate şi finalitatea lor nu are legătură cu nevoile învăţământului.

Sunt multe probleme, dar profesorii preferă să tacă. Şi, când tac ei, sunt auzite alte glasuri. Când vocile autorizate fac linişte, se poate auzi şi şoapta unui imbecil.

Am citit pe undeva că Mihai Gâdea, mare şef pe la o televiziune de partid, i-a propus vloggerului Selly să realizeze o emisiune. Asta după ce băiatul respectiv a deveni celebru după ce şi-a dat cu părerea despre sistemul de învăţământ.

Nu pot spune că nu sunt de acord cu ce spune Selly. Băiatul e mult mai matur decât pretind cei care speră să nu fie ascultat. Multe dintre problemele reclamate există. Între Funeriu şi Selly îl prefer pe vlogger.

Însă criticile lui Selly au atras şi mânia multora dintre cadrele didactice, inclusiv observaţii nu foarte pertinente din partea lui Funeriu. Cică nu e reprezentativ, nu ştie ce vorbeşte…

Dragilor, situaţia se prezintă cam în felul următor. Aveţi şi voi gură, dar preferaţi să păstraţi tăcerea. Când nu vorbiţi voi, când nu-i susţineţi pe cei care chiar ştiu care sunt problemele din educaţie se întâmplă şi astfel de fenomene. Opinia publică ascultă pe cel care strigă mai tare. Şi, cât timp profesorii tac, şi o şoaptă e demnă de atenţie.

P. S. Am găsit pe cineva căruia să-i predau blogul. Revin cu amănunte.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *