Subiectele la Evaluarea Naţională – o nouă bătaie de joc la adresa elevilor

La începuturile activităţii mele didactice am sperat la o reformă a sistemului de învăţământ. Am sperat sincer în reformă. Pentru că, indiferent ce încearcă oficialii să ne bage în cap, e nevoie de reformă.

Cu timpul am constatat că pentru cei din Minister “reformă” înseamnă cu totul altceva. De fiecare dată când s-a început un program de reformă, rezultatele au fost jalnice. Mai rău decât înainte.

N-au trecut mulţi ani şi am ajuns să mă tem de reformele ministerului. Pentru că, de fiecare dată când s-au anunţat programe de reformă, tocmai reforma adevărată a lipsit. S-au făcut schimbări de dragul schimbărilor. Nimic pentru elev, totul pentru imagine.

Elevii şi profesorii au devenit veritabili cobai. Fiecare ministru a avut viziunea lui, adesea antagonică cu a celui care l-a precedat. Unii au apucat să facă ceva schimbări, pentru alţii mandatele au fost prea scurte. Cel mai adesea din fericire…

Prea puţini specialişti, prea mulţi incompetenţi puşi pe funcţie de partid. Iar rezultatele se văd. Reforma nu există, e doar o bătaie de joc. De fiecare dată când aud de reformă mă gândesc la ce e mai rău. Şi de fiecare dată pesimismul nu-mi este dezamăgit. O scriu cu regret.

Zilele acestea ministerul s-a gândit să facă publice modelele de subiecte pentru Evaluarea Naţională 2021. Adică Evaluarea Naţională a acelor copii care au început şcolarizarea cu clasa pregătitoare. Acea generaţie de care şi-au bătut joc toţi miniştrii şi oficialii Educaţiei. Acei copii care niciodată în prima zi de şcoală a celor opt ani scurşi de la debutul şcolarizării nu au avut manuale.

Fiecare generaţie are partea ei de sacrificii, dar de nicio altă generaţie nu şi-a mai bătut ministerul joc atât de crâncen. Nu mai vorbim de sacrificii, vorbim de bătaie de joc.

Subiectele pentru Evaluarea Naţională 2021 sunt sensibil mai dificile decât cele care s-au dat până acum. Vorbim de 11 pagini cu 16 exerciţii la Română – dintre care patru compuneri – şi 8 pagini cu 18 grupuri de exerciţii la Matematică.

Toate acestea trebuie rezolvate în 2 ore. Câte două ore pentru fiecare examen. E mult? E puţin?

Vă spun eu. E colosal de mult. Chiar şi pentru elevii foarte buni, de rezultatele cărora nu sistemul de învăţământ se face vinovat. Vorbim de meditaţii, studiu individual, pasiune, nu de realizările sistemului.

Personal, sunt de părere că subiectele au fost concepute cu ură faţă de copii. Bătaie de joc. Dispreţ. Scrise de specialişti care nu ştiu ce înseamnă să fii profesor. Parveniţi de partid, nu profesori în adevăratul sens al cuvântului.

Subiecte dificile, de nivel de olimpiadă, imposibil de rezolvat în timpul alocat. Subiecte nerealiste, de-a dreptul imbecile. Nu e destul că aceşti copii au avut parte de de neşansa de a suporta ani de zile incompetenţa celor de la minister, nu e destul că au fost nevoiţi să facă şcoală online în condiţiile lui “las-o bre că merge şi aşa”. Nu se ştie cum se va face şcoală în toamnă, dar Ministerul vrea competenţă şi competenţe.

Subiectele de la Evaluarea Naţională 2021, în forma actuală, sunt încă o dovadă de nesimţire şi iresponsabilitate. Sub nicio formă dovadă de reformă.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *