Din toamnă profesorii îşi vor cumpăra masca necesară

Chiar dacă numărul de cazuri de Covid 19 creşte de la o zi la alta, oficialii Ministerului Educaţiei nu par foarte deranjaţi de problemă. În timp ce ţările civilizate au alocat miliarde de euro pentru ca şcoala să se desfăşoare în siguranţă, în România nu se întâmplă mai nimic.

MInistrul Educaţiei, Monica Anisie, lasă impresia că e plecată în vacanţă. Prea puţine intervenţii în mass media, prea puţine demersuri adevărate pentru rezolvarea unei probleme din ce în ce mai grave. Autorităţile au confecţionat un soi de semafor după culoarea căruia se vor desfăşura cursurile. Dacă e verde, toţi copiii vor veni la şcoală. Dacă e galben scoala se va desfăşura cumva. Dacă e roşu se revine la activitatea virtuală.

E şi semaforul ăsta un pas înainte, dar deocamdată nu se prea discută despre resursele financiare care vor susţine culorile semaforului.

Să presupunem că elevii vor reveni la şcoală. Dezinfecţia sălilor de clasă, a mobilierului şi ce mai e necesar presupune bani. E nevoie şi de măşti. Câte una de elev. Şi profesorii au nevoie de protecţie. Firesc ar fi ca profesorul să schimbe masca după fiecare oră deoarece merge la altă clasă. Alţi copii, altă mască. Nu e nimic exagerat. Dacă e să fim prudenţi, atunci să fim.

Firesc, ministerul ar trebui să ofere măştile gratuit. Pentru că profesorul are nevoie de protecţie şi nu e firesc să plătească din buzunar. Însă aşa ceva nu se va întâmpla. Măşti nu vor primi nici elevii şi nici profesorii. Despre personalul auxiliar ce să mai pomenim? Nu interesează pe nimeni.

Preţul măştilor s-a mai temperat, dar tot e foarte mare. Din toamnă e de aşteptat să explodeze, la fel cum se va întâmpla cu preţul la dezinfectanţi. Prin urmare, Ministerul Educaţiei ar trebui să facă stocuri şi să le distribuie spre şcoli la momentul potrivit. Desigur, nu sunt bani. Asta pentru că Monica Anisie a refuzat alocarea procentului legal din PIB. N-are ce să facă cu atâţia bani. Nu mai bine merg la pensii speciale?

Trist, dar adevărat. Din toamnă profesorii vor merge la şcoală cu măşti cumpărate. Nu e ceva neobişnuit; în învăţământ mereu cumperi tot felul de materiale pentru a suplini lipsurile din sistem. Cumperi cretă, caiete, mătură şi coş de gunoi, perdele, multiplici fişe şi multe altele. Cei care lucrează la catedră ştiu prea bine despre ce vorbesc. Pe cei de la Minister îi doare undeva de astfel de amănunte. Să fie bine când vin ei în control, în rest…

Părinţii copiilor vor trebui să le cumpere acestora măştile necesare. Având în vedere că mulţi părinţi nu cred în pandemie, e de aşteptat ca anul să debuteze cu tot felul de incidente. Dar, ca de deştepţi puşi pe scandal nu ducem lipsă. Nu există legislaţie clară şi scandalagii vor profita de situaţie. Se vor aglomera şi instanţele de judecată.

Da, o să fie o veselie care va sfârşi în tristeţe. Dar pe Monica o doare la bască.

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *