Uniformele şcolare – o altă afacere pe bani publici

Am aflat, destul de târziu, recunosc, că în Senat s-a adoptat o lege privind obligativitatea uniformelor şcolare.

Personal, nu sunt total împotriva uniformelor, deşi acestea au darul de a ne aminti de vremuri nu demult apuse. Sper să nu se revină la cravata roşie cu tricolor.

Însă, în momentul de faţă, problema uniformelor mă duce cu gândul la “Ţara arde şi baba se piaptănă”. Asta în condiţiile în care cică se vor aloca vouchere de 350 de lei pentru achiziţionarea pomenitelor uniforme.

Nu există bani pentru mărirea lefurilor profesorilor, deşi pentru medici au existat resurse. Cică medicii sunt în prima linie în lupta cu Covid 19. Nu spun că nu e aşa, dar din septembrie profesorii vor fi chiar mai rău decât în prima linie. Şcolile sunt, prin tradiţie, focar de viroze respiratorii. Închiderea lor a salvat mult din ceea ce era de salvat. Redeschiderea fără asigurarea condiţiilor sanitare va duce la dezastru.

Practic, dacă şcoala se începe aşa cum a decis Ministerul, profesorii vor fi mai expuşi la Covid decât medicii din spitale. În treacăt fie spus, medicii au grijă de sănătatea lor. Nu se ating de pacienţi, trimit doar asistentele să le dea pastile. Profesorii nu-şi permit asta. Vor trebui să fie prezenţi în clase, fără niciun fel de protecţie. Mulţi vor scoate bani din buzunare pentru a-i “masca” pe elevi, epntru că statul nu are bani.

MInisterul nu are bani pentru salarii şi măsuri de prevenţie, în schimb are resursele financiare pentru asigurarea voucherelor de uniforme. Fiind vorba de vouchere, acestea nu vor fi accesibile decât pentru cine trebuie. Până acum uniformele puteau fi achiziţionate cu vreo două sute de lei, dar dacă se dau vouchere vor costa de câteva ori mai mult. Încă o afacere pe bani publici.

La cum se prezintă situaţia din şcolile româneşti, uniformele obligatorii puteau să mai aştepte ceva ani. Nu e grabă. Dacă manualele pot aştepta săptămâni şi chiar luni întregi până ajung la elevii de clasa a VIII-a, de ce să ne grăbim când vine vorba de uniforme? Mai ales că nu sunt bani pentru asigurarea drepturilor legale ale dascălilor.

Ca la noi, la nimeni. Pusul carului înaintea boilor e sport naţional. Nu sunt bani decât pentru acele afaceri din care cineva are de câştigat. Uniformele nu sunt anti-Covid. Măştile, atât de necesare, nu vor fi asigurate de minister, deşi, dacă avem în vedere valoarea voucherului, există fondurile necesare.

Cât costă o mască? Un leu jumătate? Teoretic, poate fi purtată patru ore, cam cât se presupune că vor sta elevii şi profesorii în clasă. La circa 180 de zile cât durează anul şcolar, realizăm că, de fapt, cheltuiala pe măşti e mai redusă decât investiţia în uniforme.

Dar pentru măşti nu sunt bani, sunt doar pentru uniforme. Sănătatea elevilor şi cea a cadrelor didactice nu valorează mare lucru. Mi-e aşa o silă când aud de astfel de legi cu dedicaţie…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *