Măştile, tot din buzunarul profesorilor

Personal, am avut aşteptări de la preşedintele Iohannis. Am avut impresia că, fiind vorba de un fost profesor, acesta va acorda o atenţie sporită problemelor din sistem. Şi o va face cu responsabilitatea celui care chiar ştie care sunt respectivele probleme.

Pentru că, în ceea ce priveşte sistemul de învăţământ şi cadrele didactice, acestea se “bucură” de o imagine total deformată în cadrul societăţii. Astfel, mulţi cetăţeni consideră că a fi profesor e ditamai norocul. Patru ore pe zi la şcoală şi vacanţă cât vara de lungă. Nimic mai fals, dar nu despre asta vreau să vorbesc.

Eu unul am crezut că cineva care a petrecut ani la catedră are o imagine clară despre nevoile sistemului. Am crezut sincer că un profesor preşedinte e şansa învăţământului românesc. După aproape şase ani de preşedinţie a profesorului Iohannis constat că lucrurile se prezintă chiar mai rău. De fapt, am constatat asta mult mai devreme, când am ales să părăsesc sistemul şi să mă angajez în mediul privat. O decizie pe care nu o regret.

De proiectul “România Educată” nu se mai aude nimic. A rămas doar o lozincă fără acoperire. Mai nou, preşedintele a ţinut să arate de câtă consideraţie se bucură cadrele didactice şi elevii.

Mai devreme am citit pe asta pe Edupedu. Iniţial am crezut că e vorba despre o răstălmăcire, despre unul dintre fake-urile puse la cale de adversarii politici – tot mai dese în ultima vreme. Din păcate, nu e aşa. Cei de la Edupedu, sunt, pentru moment, cea mai credibilă sursă de informaţie pentru învăţământ.

Preşedintele Iohanis ţine morţis să facă rost de voturi pentru partid. Mai jos avem declaraţia de pe pagina de Facebook.

“Școlile se vor deschide pentru că este inadmisibil să avem o generație pierdută, chiar dacă situația e diferită față de anii anteriori. Este foarte important ca școala să înceapă fizic, copiii trebuie să meargă la școală, să învețe, să se întâlnească cu alți copii de vârsta lor. Pentru a face posibil acest lucru, e nevoie de regulamente și proceduri speciale în vremuri de epidemie, și la ele lucrează Ministerul Sănătății și Ministerul Educației. Acolo unde nu se va putea, se va interveni pentru a permite desfășurarea învățământului online. În ceea ce privește protecția în unitățile de învățământ, măsurile nu sunt complicate, sunt cele de bază – purtatul măștii, păstrarea distanței, igiena mâinilor. Toți părinții au o preocupare firească față de sănătatea copiilor. Îi încurajez pe toți să-și trimită copiii la școală dacă sunt sănătoși, iar dacă nu sunt sănătoși, să-i țină acasă și să consulte medicul de familie. Nu trebuie să căutăm soluții sofisticate birocratice, dar fiecare – părinții, școala, autoritățile – trebuie să-și asume răspunderea care îi revine”.

Despre ce responsabilitate e vorba, Herr Preşedinte, cât timp cadrelor didactice şi elevilor nu li se asigură de către stat măsurile de protecţie? Guvernul este cel care a decis redeschiderea şcolilor şi, prin urmare, e de datoria celor care au dispus să asigure şi condiţiile necesare. Nu e firesc să dai un ordin ştiind foarte bine că nu există resursele necesare pentru a fi executat în bune condiţii.

Revenirea elevilor la şcoală nu trebuie făcută pe banii părinţilor sau chiar la voia întâmplării, cum e de presupus că se va întâmpla în numeroase cazuri.

Guvernul trebuie să ia şi măsurile necesare, nu doar să dicteze ceva din interes electoral. Preşedintele, ca fost profesor, ar trebui să ştie mai bine decât mulţi cum stă treaba cu asigurarea materialelor necesare pentru bunul mers al şcolii. Dar lui Iohannis prea puţin îi pasă.

“Profesorii vor merge cu masca pe care și-o vor procura ei și elevii la fel”

Citat din preşedintele cu “România Educată”.

Pentru bunul mers al şcolii profesorii cumpără planşe, material didactic, chiar şi cretă. De ce să nu cumpere şi măşti? Mai ales că li s-au “mărit” salariile?

About the author

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *