Ghidurile Anti-Covid – o nouă bătaie de joc din partea Ministerului Educaţiei

Chiar dacă nu mai lucrez de ceva ani în învăţământ, atunci când începe luna septembrie simt că ceva lipseşte…

Încă îmi lipsesc colegii şi elevii. Însă a fost alegerea mea să las catedra în urmă. O decizie pe care o regret uneori. Însă viaţa merge mai departe, cu sau fără regrete.

Anul acesta a fost singurul an în care m-am bucurat că nu mai sunt profesor. Pe bune… Nu se mai poate aşa ceva. Chiar nu se mai poate. Dascălii au fost mereu bătaia de joc a puternicilor zilei, dar ce se întâmplă acum e prea mult. Mult prea mult…

Cu doar câteva zile înainte de deschiderea anului şcolar, încă nu se ştiu prea multe despre cum anume se va desfăşura şcoala. Ministerul a trimis în şcoli nişte ghiduri privitoare la combaterea pandemiei şi cam atât. Măsurile adevărate, despre care s-a tot vorbit, nu s-au materializat.

Acum ceva timp se tot vorbea despre reducerea numărului de elevi în clase. Cică o clasă de elevi va fi formată din maxim cincisprezece elevi şi fiecare elev va dispune de un spaţiu personal în suprafaţă de patru metri pătraţi.

Evident, cei de la minister nu prea le au cu matematica. Cele mai multe dintre sălile de clasă din şcolile româneşti au undeva pe la patruzeci de metri pătraţi. Cu alte cuvinte, cam greu să pui cincisprezece copii într-o asemenea clasă şi să le oferi cei patru metri pătraţi de spaţiu personal.

Nu zic, există şi şcoli care au clase imense, dar să ne concentrăm atenţia asupra celor care nu au astfel de spaţii. Şi cele mai multe nu au. Nu au nici toalete corespunzătoare, nu au nici material didactic, darmite tot ceea presupune lupa contra pandemiei.

Însă ministerul nu vrea să audă de aşa ceva. Oficialilor nu le pasă. Ei nu vor să ştie decât că totul este bine şi nu sunt probleme care să le solicite efort pentru rezolvare. Despre fonduri nici măcar nu încape discuţie.

Ghidurile Ministerului sunt un monument de amatorism grefat cu tâmpenie. Scrise de oameni care nu ştiu pe ce lume trăiesc pentru oameni care trăiesc în România. Nu se ţine cont de situaţia reală; totul se raportează la un cadru idealizat, la o Românie care nu există.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, se apără, spunând că la realizarea acestor ghiduri şi-au dat concursul şi profesori. Cu alte cuvinte, vina e tot a cadrelor didactice.

Faptul că la redactarea penibilelor Ghiduri au participat şi profesori nu înseamnă, practic, nimic. Ministerul geme de “profesori”, care de care mai pricepuţi şi mai specialişti. Cei mai mulţi n-au călcat în viaţa lor într-o sală de clasă ca profesori. Sunt aşa deştepţi că au fost angajaţi direct la minister. Şi ministrul Educaţiei pretinde că este profesor. Şi se vede cât e de competentă şi cât de bine cunoaşte realităţile din şcoală.

Ghidurile Ministerului Educaţiei sunt o dublă jignire pentru cadrele didactice. Pe de o parte impun reguli şi obligaţii care nu au nimic de-a face cu meseria de dascăl. Asta în condiţiile în care măririle salariale au fost amânate.

Pe de altă parte, simţind că ghidurile nu-s prea grozave, Anisie s-a grăbit să dea vina pe profesori. Profesorii au contribuit la realizarea lor. Nu spune care profesori. Şi asta e chiar triplă jignire…

About the author

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *